Wat is iritis?

We spreken van iritis als de iris (het gekleurde gedeelte van je oog) ontstoken is. Een ander woord voor iris is regenboogvlies. De iris is een cirkelvormige spier die regelt hoeveel licht er via de pupil je oog binnenkomt. De functie van de iris is vergelijkbaar met de diafragma van een camera: het maakt de pupil groot bij weinig licht, en klein bij veel licht. 

Een andere term voor iritis is uveïtis anterior (inwendige oogontsteking aan de voorkant van het oog). Het kan in één of beide ogen voorkomen. Iritis is vrij zeldzaam: per jaar krijgt 1 op de 1000 mensen er last van. Een ontstoken iris is gevaarlijk en moet snel behandeld worden. Onbehandelde iritis kan namelijk leiden tot een verhoogde oogdruk, glaucoom, schade aan de oogzenuw of vermindering van zicht. 

Wat zijn de symptomen van iritis?

Dit zijn de symptomen van een ontsteking van de iris:

Wat is de oorzaak van iritis?

Het is vaak lastig om de precieze oorzaak van iritis te vinden. We weten wel dat bepaalde ziektes de kans op iritis vergroten. Iritis kan veroorzaakt worden door:

  • Een ontstekingsziekte van de darm. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. 

  • Een reumatische aandoening. Bijvoorbeeld de ziekte van Behçet en ziekte van Bechterew. 

  • Een andere, onderliggende aandoening. Bijvoorbeeld sarcoïdose en bindweefselziektes.  

  • Een bacteriële of virale infectie. Bijvoorbeeld gordelroos, tuberculose, syfilis, hiv, herpes en toxoplasmose. 

  • Een oogoperatie of oogletsel. Bijvoorbeeld door een ongeluk of klap op het oog. 

Wat moet je doen als je een verhoogd risico op iritis hebt?

Als je een aandoening hebt die het risico op iritis vergroot, dan is het allereerst belangrijk dat je je medicijnen tegen deze aandoening goed inneemt. Zo houd je de aandoening onder controle en verklein je ook het risico op iritis. Ook is het van belang om je ogen regelmatig te laten controleren en om op tijd aan de bel te trekken bij oogklachten. 

Hoe ziet de behandeling van iritis eruit?

In de meeste gevallen wordt iritis behandeld met ontstekingsremmende oogdruppels. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze de kans op glaucoom en cataract vergroten. 

Soms worden ook pupilverwijdende oogdruppels voorgeschreven. Deze druppels helpen tegen de pijn en voorkomen dat de pupil vastplakt aan de ooglens. Het nadeel van deze oogdruppels is dat je van dichtbij minder goed ziet en dat je gevoelig wordt voor licht. 

In ernstige gevallen van iritis kunnen injecties, tabletten of zelfs een operatie nodig zijn. 

Iritis kan na de behandeling weer terugkomen. Sommige mensen hebben chronische iritis: het gaat dan helemaal niet meer over. Soms zijn de klachten mild, en soms juist hevig. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem in onderstaande situaties contact op met je huisarts:

  • Als je minder goed of wazig ziet. 

  • Als je mouches volantes ziet (zwarte vlekjes of slierten). 

  • Als je niet goed tegen licht kunt. 

  • Als je een rood en/of pijnlijk oog hebt.

Laat je adviseren in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder

Vind een winkel Maak een afspraak