Wat zijn mouches volantes?

Je oogbol is voor een groot deel gevuld met glasvocht. Dit vocht is helder en gelei-achtig en bestaat grotendeels uit water en collageenvezels. Deze vezels zorgen ervoor dat het glasvocht elastisch en stevig blijft. Naarmate je ouder wordt, gaat de kwaliteit van het glasvocht achteruit en kan het gaan klonteren. Dit zorgt ervoor dat je zwevende vlekjes of slierten gaat zien. Dit noemen we mouches volantes. Andere termen voor mouches volantes zijn floaters en glasvochttroebeling. De medische term voor mouches volantes is myodesopsie. Mouches volantes kunnen meestal geen kwaad, maar ze kunnen wel hinderlijk zijn. 

Hoe zien mouches volantes eruit?

Mouches volantes kunnen verschillende vormen aannemen. Ze kunnen er bijvoorbeeld uitzien als vlekjes, vliegjes, slierten, ringen, draden of als een spinnenweb. Vooral tegen een heldere achtergrond, zoals een blauwe lucht, zijn mouches volantes goed zichtbaar. Typerend aan mouches volantes is dat ze langzaam meebewegen met je kijkrichting. Ze kunnen in één of beide ogen voorkomen. 

Wat is de oorzaak van mouches volantes?

Ouderdom is de meest voorkomende oorzaak van mouches volantes. Ouder worden zorgt er namelijk voor dat de elasticiteit van de collageenvezels afneemt en dat het glasvocht kan gaan klonteren. Andere oorzaken van mouches volantes zijn:

 • Glasvochtloslating. Bij een glasvochtloslating laat het glasvocht los van het netvlies. Dat komt meestal door een verslechterde kwaliteit van het glasvocht als gevolg van ouderdom. 

 • Scheurtje in het netvlies of netvliesloslating. In het netvlies kunnen scheurtjes ontstaan, waardoor er glasvocht achter het netvlies kan komen. Hierdoor kan het netvlies loslaten

 • Uveïtis. Uveïtis is de verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen. Ook het glasvocht kan ontstoken raken. Dit noemen we uveïtis intermediair. 

 • Glasvochtbloeding. Bij een glasvochtbloeding lekt er bloed in het glasvocht, wat onder meer kan worden veroorzaakt door diabetes. 

 • Staaroperatie. Staar is een oogaandoening waarbij de ooglens vertroebeld. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens vervangen door een kunstlens. Na de behandeling bestaat er kans op het zien van mouches volantes. 

 • Oogletsel. Het oog kan bijvoorbeeld beschadigd raken door een ongeval of een harde klap op het oog. 

Mouches volantes kunnen verergeren door vermoeidheid en spanning. Het is dan ook belangrijk om jezelf en je ogen rust te gunnen door voldoende te slapen en te ontspannen. 

Hoe ziet de behandeling van mouches volantes eruit?

Mouches volantes zijn vaak onschuldig en daarom is behandeling in veel gevallen niet noodzakelijk. Soms worden mouches volantes vanzelf minder of je raakt er simpelweg aan gewend. Maar als de mouches volantes erg hinderlijk zijn, dan is behandeling mogelijk in de vorm van: 

 • Vitrectomie. Bij een vitrectomie wordt het glasvocht verwijderd en vervangen door gas of vocht. Na de ingreep maakt het oog uit zichzelf nieuw glasvocht aan. Het vocht of gas dat tijdens de operatie is ingebracht, verdwijnt dan vanzelf.

 • Laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling worden de vertroebelingen in het glasvocht met een laser verdampt. Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem direct contact op met je huisarts:

 • Als de mouches volantes ineens erger worden. 

 • Als je zicht ineens achteruit gaat. 

 • Als een deel van je zicht zwart kleurt. 

 • Als de mouches volantes niet meer meebewegen met je kijkrichting. 

 • Als je lichtflitsen ziet. 

Het zien van lichtflitsen kan wijzen op glasvochtloslating, scheurtjes in het netvlies of netvliesloslating en moet snel behandeld worden.

Laat je adviseren in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder

Vind een winkel Maak een afspraak