Multifocale lenzen

18 Resultaten
Relevant

Wat zijn multifocale lenzen? 

Multifocale contactlenzen bevatten meerdere sterktes, die vloeiend in elkaar overlopen. Zo heb je zowel van dichtbij als van veraf scherp zicht. De lens bedekt je gehele iris, waardoor je altijd met alle sterktes tegelijk kijkt. Daar merk je gelukkig niks van: je hersenen zorgen ervoor dat je alleen het beeld ziet waar je op focust. 

Multifocale lenzen zijn dus eigenlijk een soort leesbril, maar dan in de vorm van lenzen. We noemen deze lenzen daarom ook wel ‘leeslenzen’ of ‘lenzen met leesgedeelte’.

Hoe werken multifocale lenzen?

Hoe multifocale lenzen werken, hangt af van het type lens. Multifocale contactlenzen zijn namelijk verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen:

 • Center near (CN). Dit is het meest voorkomende type lens. Bij deze lens gebruik je het middelste deel om dingen van dichtbij te zien. De buitenste rand gebruik je om dingen van veraf te zien. 

 • Center distance (CD). Deze lens werkt precies andersom. Je gebruikt dus het middelste deel om dingen van veraf te zien. De buitenste rand gebruik je om dingen van dichtbij scherp te zien. 

Tussen het middelste deel en de buitenrand van de lens zit altijd een tussengedeelte. Dit zorgt ervoor dat de sterktes vloeiend in elkaar overlopen. Je gebruikt dit gedeelte om dingen op middellange afstand te zien.

Wat is het verschil tussen multifocale, varifocale en bifocale lenzen?

Multifocale en varifocale lenzen zijn precies hetzelfde. Bifocale lenzen zijn daarentegen een ander type lens en verschillen van multifocale of varifocale lenzen. Deze lenzen hebben namelijk maar twee verschillende sterktes: een voor dichtbij en een voor veraf. Het tussengedeelte ontbreekt dus bij bifocale lenzen, waardoor de sterktes niet vloeiend in elkaar overlopen.

De voordelen van multifocale lenzen

Het dragen van multifocale contactlenzen heeft een aantal voordelen, namelijk:

 • Je hebt altijd scherp zicht, zowel van dichtbij als van veraf. 

 • Je hoeft niet meer continu te wisselen tussen je gewone bril en je leesbril.

 • Je hebt geen zonnebril op sterkte nodig. 

Ouderdomsverziendheid (presbyopie) kan klachten als hoofdpijn veroorzaken. Een multifocale lens corrigeert deze oogafwijking. Zo komen je ogen tot rust en verminder je klachten. 

Passen multifocale lenzen bij mij?

Wil je multifocale lenzen kopen, maar vraag jij je af of dit de beste soort lens voor jou is? Multifocale contactlenzen zijn de ideale oplossing voor mensen met ouderdomsverziendheid. Deze oogafwijking zorgt ervoor dat je minder scherp ziet van dichtbij en treedt in de meeste gevallen na het 40ste levensjaar op. Wanneer je dan iets van dichtbij scherp wilt zien of lezen, moet je het voorwerp of de tekst verder van je af houden. Ook heb je meer licht nodig om van dichtbij te kunnen zien. 

Heb je hier last van? Dan kun je kiezen uit multifocale lenzen, een multifocale bril of een leesbril. Multifocale lenzen worden steeds meer gedragen. Logisch, want ze geven je alle voordelen van contactlenzen én je hoeft geen extra leesbril (of bril voor veraf) aan te schaffen. Twijfel jij of multifocale lenzen wat voor jou zijn? Multifocale lenzen zijn een goede keuze als:

 • Je lenzen draagt en merkt dat je dingen van veraf of dichtbij ook minder scherp ziet. 

 • Je het vervelend vindt om steeds af te wisselen tussen je gewone bril en je leesbril.

 • Je al een multifocale bril draagt en deze graag wilt afwisselen met lenzen.  

 • Je de stap van een enkelvoudige naar een multifocale bril financieel gezien te groot vindt.

Wil jij weten of multifocale lenzen bij je passen? Of twijfel je nog tussen een bril of lenzen? Doe de test of maak een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt.

Welke lenzen passen bij mij? Lenzen of toch een bril?

Welke soorten multifocale lenzen zijn er?

Bij Pearle vind je een ruim assortiment aan multifocale lenzen (varifocale lenzen) van verschillende merken, zoals iWear, Air Optix en Dailies. Daarnaast heb je keuze uit verschillende draagtijden, zoals multifocale maandlenzen en daglenzen. Hieronder zetten we de verschillende soorten op een rij:

 • Multifocale daglenzen. Je draagt daglenzen één dag en gooit ze daarna weg. Het voordeel van multifocale daglenzen is dus dat je ze niet hoeft schoon te maken met lenzenvloeistof. Draag jij al een multifocale bril en wil je af en toe afwisselen met lenzen? Dan zijn multifocale daglenzen de beste keuze voor jou. 

 • Multifocale maandlenzen. Je draagt maandlenzen gedurende één maand. Aan het einde van de dag maak je ze grondig schoon en bewaar je ze in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Wil je elke dag contactlenzen dragen? Dan zijn multifocale maandlenzen de voordeligste optie. 

 • Multifocale weeklenzen. Je draagt weeklenzen gedurende twee weken. Deze lenzen bieden een fijne middenweg tussen daglenzen en maandlenzen. Net als maandlenzen reinig je ze aan het einde van de dag en bewaar je ze in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Lees meer over het schoonmaken van je lenzen.   

 • Multifocale lenzen met cilinder. Deze lenzen zijn geschikt voor mensen met een cilinderafwijking (astigmatisme). Ze worden ook wel ‘torische lenzen’ genoemd.  

 • Zachte multifocale lenzen. Deze lenzen zijn gemaakt van flexibel en comfortabel materiaal. Ga je voor het eerst lenzen dragen? Dan zijn zachte lenzen de beste keuze, omdat je ogen hier sneller aan gewend zijn. 

 • Harde multifocale lenzen. Deze lenzen worden speciaal op maat gemaakt en gaan een paar jaar mee. Ben je op zoek naar duurzame lenzen? Kies dan voor harde lenzen. Deze lenzen zijn alleen in de winkel verkrijgbaar.

Daarnaast kun je bij multifocale lenzen kiezen uit een lens met een werking via het ‘center near’ of het ‘center distance’ principe. 

Wat de beste multifocale lenzen voor jou zijn, hangt af van een aantal factoren. Denk aan de aard van je oogafwijking en de gevoeligheid van je ogen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Onze specialisten helpen je graag bij het vinden van de beste multifocale lenzen voor jouw ogen. 

Wat is de prijs van multifocale lenzen?

Multifocale lenzen zijn in de regel iets prijziger dan lenzen met maar één sterkte. Dat komt doordat multifocale lenzen meerdere sterktes bevatten die vloeiend in elkaar overlopen. De precieze prijs van multifocale lenzen hangt onder meer af van het merk en het type lens. Zo zijn multifocale maandlenzen meestal goedkoper dan multifocale daglenzen. Multifocale maandlenzen draag je al vanaf €26,90 per maand. Multifocale daglenzen draag je al vanaf €2,10 per dag. Ben je op zoek naar goedkope multifocale lenzen? Bij Pearle hebben we regelmatig mooie aanbiedingen op lenzen. Bekijk onze huidige lenzenacties en wie weet bestel jij jouw multifocale lenzen met een mooie korting.

Multifocale lenzen bestellen bij Pearle

Heb je onlangs een oogmeting gedaan of heb je al ervaring met het dragen van multifocale lenzen? Dan kun je jouw multifocale lenzen online bestellen bij Pearle. Wel zo makkelijk! Bestel jij op werkdagen voor 15:00 uur? Dan wordt je bestelling dezelfde dag nog gratis verzonden vanaf €25. Per ongeluk de verkeerde contactlenzen besteld? Geen zorgen: binnen veertien dagen na aankoop kun je de lenzen gratis retourneren of breng ze terug bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. 

Gratis oogmeting door een erkende opticien of optometrist

Ga jij voor het eerst multifocale lenzen dragen? Of wil je van een multifocale bril overstappen naar multifocale lenzen? Kom dan langs voor een oogmeting voordat je multifocale lenzen gaat kopen. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe lenzen de juiste sterkte hebben en helemaal afgestemd zijn op jouw ogen.

Vind een winkel Maak een afspraak

Kies voor het gemak van een lenzenabonnement

Wil jij elke maand je multifocale contactlenzen en lenzenvloeistof gratis thuisbezorgd krijgen? Kies dan voor het lenzenabonnement van Pearle. Naast de gratis bezorging, heeft een abonnement nog méér voordelen:

 • Je profiteert van 10% korting op je contactlenzen. 

 • Je mag elk half jaar langskomen voor een gratis contactlenscontrole. 

 • Je kunt altijd kosteloos opzeggen.

Multifocale lenzen uitproberen?

Hieronder vertellen we je precies hoe dat werkt.