Waarom krijg je last van droge ogen?

Je traanklieren kunnen om verschillende redenen te weinig traanvocht afgeven. Bijvoorbeeld omdat je:

  • contactlenzen draagt die niet genoeg zuurstof doorlaten
  • langdurig ontstoken oogleden hebt (gehad)
  • bepaalde medicijnen gebruikt
  • in een droge omgeving werkt
  • niet genoeg met je ogen knippert; daardoor drogen ze uit. Dat kan gebeuren als je (te) lang achter een beeldscherm zit, tv kijkt of leest.

Droge ogen achter de computer voorkomen

Zit jij regelmatig lang achter de computer? Dan kan dit voor klachten zorgen zoals pijn in je rug, nek of armen, maar ook je ogen hebben hieronder te lijden. Deze worden bij beeldschermwerk sneller droog dan anders. Hierdoor zie je wazig, krijg je een branderig gevoel en misschien zelfs hoofdpijn. Wat kun je doen om droge ogen achter de computer te voorkomen? Een aantal bruikbare tips:

  1. Knipper regelmatig. Wanneer je naar een beeldscherm kijkt, knipperen je ogen vier keer minder per minuut dan normaal. Knipperen houdt je ogen vochtig en minder knipperen zorgt er dus voor dat je ogen droger worden. Herinner jezelf er dus aan om achter de computer vaker met je ogen te knipperen.

  2. Zorg voor genoeg licht. Voldoende licht is belangrijk. Ga daarom af en toe naar buiten en zorg voor goede verlichting op en boven je bureau.

  3. Geef je ogen rust. Daarnaast hebben je ogen ook voldoende rust nodig. Dit krijgen ze alleen wanneer het donker is. Zorg er daarom thuis voor dat je goede gordijnen hebt, zodat je slaapt in het pikkedonker.

  4. Beperk beeldscherm-uren. Als je voor je werk al veel achter de computer zit, kijk dan in je vrije tijd zo min mogelijk naar een beeldscherm. Denk hierbij aan een laptop, je mobiele telefoon, een iPad en de televisie.

  5. Beweeg voldoende. Bewegen is goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je ogen. Als ogen naar een beeldscherm staren, staan ze telkens in dezelfde stand. Hierdoor beginnen ze ongemerkt te trillen. Maar wanneer je sport, bewegen je ogen telkens van dichtbij naar veraf en vice versa. Deze afwisseling is erg goed voor ogen.

Doe je dit al en heb je nog steeds droge ogen? Gebruik dan oogdruppels, of kom langs bij ons in de winkel en vraag een medewerker om advies. We helpen je graag verder.

Vind een winkel Maak een afspraak