Wat is blefaritis?

Blefaritis (ook wel blepharitis) is de medische term voor een ontsteking van (de talgkliertjes van) de ooglidranden. Deze chronische aandoening kan geen kwaad, maar het kan wel hinderlijke klachten geven. Omdat blefaritis chronisch is, komen de klachten vaak terug, maar ze zijn soms mild en soms juist heviger. 

We maken onderscheid tussen twee vormen van blefaritis: anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. In het eerste geval zijn de ooglidranden ontstoken, in het tweede geval zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Het kan voorkomen dat je beide vormen van blefaritis tegelijkertijd hebt. Blefaritis kan in één of beide ogen voorkomen. 

Wat zijn de symptomen van blefaritis?

Anterieure blefaritis is meestal goed zichtbaar en te herkennen aan onderstaande symptomen:

 • Korstjes en huidschilfertjes tussen de wimperhaartjes

 • Rode en geïrriteerde ooglidranden

Posterieure blefaritis is aan de andere kant niet altijd even goed zichtbaar, maar het kan wel vervelende klachten veroorzaken, namelijk:

Een klacht die zowel bij anterieure als posterieure blefaritis past, is droge ogen. Je oogleden produceren namelijk een vettige substantie die belangrijk is voor de kwaliteit van de traanfilm. Dit is een dun laagje vocht dat over je ogen ligt om ze gehydrateerd te houden. 

Wat is de oorzaak van blefaritis?

Blefaritis wordt veroorzaakt door bacteriën. Hoe die bacteriën precies in je oog terechtkomen, is onbekend. We weten wel dat mensen met een onderliggende huidaandoening, zoals acne, rosacea of eczeem, een grotere kans hebben op blefaritis. 

Hoe ziet de behandeling van blefaritis eruit?

Omdat blefaritis een chronische aandoening is, moet je het blijven behandelen. Anders keren de klachten weer terug. Het goed schoonhouden van de ogen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van blefaritis. Hieronder lees je hoe je in drie simpele stappen je ogen schoonmaakt: 

 1. Stap 1: leg een warm kompres op je ogen. Maak een schoon washandje of wattenschijfje nat met warm water. Houd het washandje of wattenschijfje gedurende 10 tot 15 minuten tegen je ooglid. Op die manier wordt de huid zachter, wat het masseren makkelijker maakt.

 2. Stap 2: masseer je oogleden. Gebruik een droog wattenstaafje en masseer je oogleden voorzichtig van boven naar beneden om de talgkliertjes leeg te strijken. 

 3. Stap 3: poets je oogleden. Vul een glas of schaaltje met lauw water. Je kunt eventueel wat milde shampoo toevoegen aan het water. Doop een schoon wattenstaafje in het water en wrijf het staafje heen en weer langs de rand van je ooglid. Begin bij je ooghoek en werk richting je neus. Spoel je ogen af met lauw water zodra je oogleden schoon zijn. 

Herhaal dit stappenplan een paar keer per dag. 

Raadpleeg je huisarts als je klachten niet overgaan of als je er veel last van hebt. Hij of zij kan je dan oogzalf of ooggel met antibiotica of ontstekingsremmers voorschrijven. Als je veel last hebt van droge ogen, dan kan je huisarts je kunsttranen voorschrijven. Let wel: ook als je medicatie tegen blefaritis gebruikt, is het belangrijk om je ogen dagelijks meermalen schoon te maken. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Zolang je niet veel last hebt van de klachten, hoef je met blefaritis niet naar de huisarts. Raadpleeg in onderstaande gevallen wel je huisarts: 

 • Als de klachten niet minder worden, ook al houd je je ogen goed schoon. 

 • Als je ook rosacea, acne of seborroïsch eczeem hebt. 

 • Als je veel last hebt van droge ogen. 

 • Als je wimperhaartjes uitvallen. 

 • Als je wimpers over je ogen gaan schuren. 

 • Als je ooglidranden naar binnen of naar buiten gaan staan. 

 • Als je ooglidranden dik en gezwollen worden.

Laat je adviseren in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder

Vind een winkel Maak een afspraak