Wat is amblyopie?

Amblyopie is de medische term voor lui oog. Een lui oog is een oog dat zich tijdens de kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. Het oog wordt lui doordat de hersenen beelden die via het luie oog binnenkomen, onderdrukken. Het luie oog is verder helemaal gezond: het mankeert dus niets. Een lui oog kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan, namelijk vanaf drie maanden. Ook baby’s kunnen dus een lui oog hebben. Vaak ontstaat amblyopie vóór de leeftijd van acht jaar. In de meeste gevallen is er één oog lui, maar het komt ook wel eens voor dat beide ogen lui zijn. 

Wat zijn de symptomen van amblyopie?

Het belangrijkste symptoom van amblyopie is moeite hebben met afstanden inschatten en diepte zien. Om diepte te zien, heb je namelijk twee goed werkende ogen nodig. Kinderen die niet goed diepte kunnen zien, hebben bijvoorbeeld moeite met het inschenken van een glas drinken of het vangen van een bal. Kids met een lui oog komen dan ook vaak wat onhandig over. 

Kun je als volwassene een lui oog ontwikkelen?

Nee, je kunt op latere leeftijd geen lui oog meer krijgen. Sterker nog: amblyopie ontstaat vaak al vóór de leeftijd van acht jaar. Als je als kind een lui oog hebt ontwikkeld, dan kun je hier als volwassene nog wel last van hebben. Misschien zijn bepaalde dingen door je beperkte zicht niet mogelijk, zoals autorijden. 

Wat is de oorzaak van amblyopie?

Een lui oog kan veroorzaakt worden door:

  • Strabisme (scheelzien). Bij strabisme staan beide ogen niet op hetzelfde punt gericht. Om te voorkomen dat je hierdoor dubbel gaat zien, onderdrukken de hersenen het beeld dat via één van de ogen binnenkomt. Dit oog blijft hierdoor achter in ontwikkeling en wordt lui. Lees meer over strabisme

  • Een niet of niet goed gecorrigeerde brilafwijking. Als je met het ene oog minder goed ziet dan met het andere oog, dan onderdrukken je hersenen de beelden die binnenkomen via het oog dat minder goed ziet. Hierdoor blijft dit oog achter in ontwikkeling en wordt het lui. 

  • Een onderliggende oogaandoening of -afwijking. Hierbij kun je denken aan aangeboren staar of een hangend ooglid

Hoe ziet de behandeling van amblyopie eruit?

De behandeling van een lui oog hangt af van de precieze oorzaak:

  • Behandeling onderliggende oogaandoening. Als het luie oog wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dan moet die eerst behandeld worden. 

  • Aanmeten bril op juiste sterkte. Als het luie oog wordt veroorzaakt door een niet goed gecorrigeerde brilafwijking, dan wordt een bril met de juiste sterkte aangemeten. 

  • Afplakken. Soms is dit voldoende, maar het kan ook nodig zijn om het goede oog af te plakken met een oogpleister. Zo wordt het luie oog getraind en wordt het zicht beter. Deze behandeling dient zo vroeg mogelijk toegepast te worden. 

  • Pupilverwijdende oogdruppels. Door het gebruik van pupilverwijdende oogdruppels in het goede oog, wordt het zicht wazig en moet het luie oog het zicht overnemen. Deze behandeling is alleen mogelijk als het zicht van het luie oog goed genoeg is. 

Bovenstaande behandelmethoden helpen niet tegen scheelzien, in het geval dat scheelzien de oorzaak is van het luie oog. Een oogarts kan op latere leeftijd, als beide ogen evenveel zien, de oogstand corrigeren door middel van een scheelziensoperatie. 

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou of jouw kind de beste behandeling is. 

Laat je ogen controleren

Vermoed je dat jij of je kind amblyopie heeft? Kom langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens en optometristen.

Maak een afspraak