Wat is ptosis?

Je ooglid wordt omhoog gehouden door een spier: de levatorspier. Deze spier is door middel van een pees verbonden aan het ooglid. Als je ptosis hebt, dan werkt de levatorspier of de pees niet goed meer. Hierdoor gaat het ooglid hangen. Dit is niet gevaarlijk, maar het belemmert wel je zicht. Vooral bij omhoog kijken zit het ooglid in de weg. In de meeste gevallen (80%) komt ptosis voor bij één oog, in sommige gevallen (20%) komt het voor aan beide ogen. Vaak heeft ptosis te maken met ouder worden, maar het kan ook aangeboren zijn. Ptosis is overigens iets anders dan een teveel aan huid dat over de ogen hangt. 

Wat zijn de symptomen van ptosis?

Hoewel ptosis niet gevaarlijk is, kan het vervelende klachten geven, zoals:

Wat is de oorzaak van ptosis?

Ptosis kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Ouderdom. In verreweg de meeste gevallen is ouderdom de oorzaak van ptosis bij volwassenen. Ouderdom kan ervoor zorgen dat de pees die de levatorspier met het ooglid verbindt verslapt of losraakt. De spier werkt dan nog wel goed. Deze vorm van ptosis noemen we ook wel aponeurogene ptosis. 

  • Het dragen van harde contactlenzen. Het jarenlang dragen van harde contactlenzen kan er ook voor zorgen dat de pees of spier beschadigd raakt. 

  • Oogoperatie of oogletsel. Na een oogoperatie of door oogletsel (bijvoorbeeld een ernstige oogontsteking of ongeval) kan de spier of pees ook beschadigd raken. Dit noemen we ook wel mechanische ptosis. 

  • Spierziekte, zenuwafwijking of beroerte. Het komt niet vaak voor, maar soms is een spierziekte, zenuwafwijking of beroerte de oorzaak van ptosis. Ptosis veroorzaakt door een spierziekte noemen we myogene ptosis. Een hangend ooglid veroorzaakt door een zenuwafwijking noemen we ook wel neurogene ptosis. 

  • Aangeboren. Ptosis kan aangeboren zijn. Vaak is dan de levatorspier niet goed ontwikkeld. Deze vorm van ptosis noemen we ook wel congenitale ptosis. 

  • Botox. De levatorspier kan ook beschadigd raken door een verkeerd geplaatste botoxinjectie bij de fronsrimpel. 

Hoe ziet de behandeling van ptosis eruit?

Ptosis kan worden behandeld door middel van een operatie. Het doel van de operatie is om de werking van de levatorspier te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de spier in te korten. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving, omdat de patiënt tijdens de operatie moet zitten en liggen. Zo kan de oogarts namelijk zien of beide oogleden dezelfde hoogte hebben. Kinderen worden vaak onder algehele narcose behandeld. 

Het komt helaas vrij vaak voor dat een operatie niet het gewenste effect heeft. Dan moet er opnieuw geopereerd worden. 

Behandeling van aangeboren ptosis 

Kinderen met aangeboren ptosis moeten snel behandeld worden, omdat een hangend ooglid een lui oog kan veroorzaken. Als het ooglid over de pupil hangt, dan wordt het kind vaak al voor zijn of haar eerste verjaardag geopereerd. Als dit niet het geval is, dan heeft de behandeling minder haast. Dan wordt het kind meestal rond de leeftijd van vier jaar geopereerd. 

Tijdens de operatie wordt de hoogte van het ooglid gecorrigeerd, maar de spierfunctie kan niet worden hersteld. Bij kinderen met ptosis zie je dan ook vaak dat de beweeglijkheid van het ene ooglid verschilt van die van het andere ooglid. 

Laat je adviseren in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder

Vind een winkel Maak een afspraak