Wat is bijziendheid?

Bijziendheid (ook wel myopie) is één van de meest voorkomende oogafwijkingen ter wereld. Als je bijziend bent, dan zie je dingen van veraf niet goed. Dat zit zo: via het hoornvlies (het voorste gedeelte van je oog) bereiken lichtstralen je oog. De lichtstralen gaan vervolgens via de pupil naar de ooglens. Normaal gesproken breken het hoornvlies en de ooglens de lichtstralen op, zodat de lichtstralen precies op je netvlies landen. Ben je bijziend, dan vallen de lichtstralen vlak vóór het netvlies. Dit zorgt ervoor dat je dingen van veraf niet scherp ziet. 

Wat is het verschil tussen bijziendheid en verziendheid?

Bijziendheid en verziendheid worden vaak door elkaar gehaald. Bijziendheid betekent dat je veraf niet goed kunt zien, verziendheid betekent dat je dichtbij niet scherp kunt zien. 

Is bijziend plus of min?

Als we praten over brillen en contactlenzen, dan hebben we het vaak over ‘plus’ en ‘min’. Als je bijziend bent, dan heb je baat bij een min-bril of min-contactlenzen. Ben je verziend? Dan heb je juist baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. 

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het belangrijkste symptoom van myopie is dat je dingen in de verte niet goed kunt zien. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals vermoeide ogen en hoofdpijn. 

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vlak vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee oorzaken hebben:

 • De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. Verreweg de meeste mensen met bijziendheid hebben deze vorm van myopie. 

 • Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel gebroken. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.

Bijziendheid bij kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen bijziend zijn. Sterker nog: steeds méér kinderen zijn bijziend. Soms worden kinderen geboren met bijziendheid, maar meestal ontstaat de afwijking op latere leeftijd. Kinderen hebben meer kans op bijziendheid als:

 • Bijziendheid in de familie voorkomt. 

 • Ze te weinig buiten spelen en veel binnen zijn. 

 • Ze veel dichtbij kijken (denk aan lezen en op een beeldscherm kijken).

 • Ze te vroeg geboren zijn. 

Bijziendheid bij kinderen voorkomen

Dat steeds meer kinderen bijziend zijn, heeft er onder meer mee te maken dat kinderen steeds minder buiten spelen. In plaats daarvan zijn ze vaker binnen, kijken ze televisie of spelen ze met een smartphone of tablet. Dit zorgt ervoor dat de oogbol langzaam ovaal wordt, terwijl deze rond hoort te zijn. 

Bijziendheid bij kinderen en jongeren tot twintig jaar kan voorkomen worden door:

 1. Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken. 

 2. Elke dag ten minste 2 uur buiten te spelen. 

 3. Voldoende afstand (ongeveer 30 centimeter) te houden tot beeldschermen. 

De eerste twee adviezen noemen we ook wel de 20-20-2-regel.

Hoe ziet de behandeling van bijziendheid eruit?

Bijziendheid kan op verschillende manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

 • Het dragen van een min-bril. Een min-bril zorgt ervoor dat lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies op je netvlies vallen, zodat je weer scherp ziet. 

 • Het dragen van min-contactlenzen. Kies voor contactlenzen als je liever geen bril wilt dragen. 

 • Een laser- of operatieve behandeling. 

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je bijziend bent? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens en optometristen. 

Maak een afspraak