Wat is bijziendheid?

Bijziendheid (ook wel myopie) is een oogafwijking die ervoor zorgt dat je van veraf niet scherp kunt zien. Het is één van de meest voorkomende oogafwijkingen ter wereld. Om te begrijpen wat bijziendheid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt.

Als je ogen in de verte kijken, zijn je ooglenzen plat. Op deze manier kunnen je hoornvlies en ooglens binnenkomende lichtstralen op de juiste manier opbreken. Hierdoor vallen ze precies op het netvlies, waardoor er een helder beeld ontstaat. Ben je bijziend, dan vallen de lichtstralen vlak vóór het netvlies. Dit zorgt ervoor dat je dingen van veraf niet scherp ziet.

Wat is het verschil tussen bijziendheid en verziendheid?

Bijziendheid en verziendheid worden vaak door elkaar gehaald. Bijziendheid betekent dat je veraf niet goed kunt zien, verziendheid betekent dat je dichtbij niet scherp kunt zien. Lees hier meer over het verschil tussen bijziendheid en verziendheid. 

Is bijziend plus of min?

Als we praten over brillen en contactlenzen, dan hebben we het vaak over ‘plus’ en ‘min’. Als je bijziend bent, dan heb je baat bij een min-bril of min-contactlenzen. Ben je verziend? Dan heb je juist baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. 

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

  • Je ziet voorwerpen van veraf niet scherp;

  • Hoofdpijn;

  • Vermoeide ogen

  • Je knijpt veel met je ogen.

Bijziendheid bij kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen bijziend zijn. Sterker nog: steeds méér kinderen zijn bijziend. Soms worden kinderen geboren met bijziendheid, maar meestal ontstaat de afwijking op latere leeftijd. Kinderen hebben meer kans op bijziendheid als:

  • Bijziendheid in de familie voorkomt. 

  • Ze te weinig buiten spelen en veel binnen zijn. 

  • Ze veel dichtbij kijken (denk aan lezen en op een beeldscherm kijken).

  • Ze te vroeg geboren zijn. 

Bijziendheid bij kinderen voorkomen

Dat steeds meer kinderen bijziend zijn, heeft er onder meer mee te maken dat kinderen steeds minder buiten spelen. In plaats daarvan zijn ze vaker binnen, kijken ze televisie of spelen ze met een smartphone of tablet. Dit zorgt ervoor dat de oogbol langzaam ovaal wordt, terwijl deze rond hoort te zijn. 

Bijziendheid bij kinderen en jongeren tot twintig jaar kan voorkomen worden door:

  1. Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken. 

  2. Elke dag ten minste 2 uur buiten te spelen. 

  3. Voldoende afstand (ongeveer 30 centimeter) te houden tot beeldschermen. 

De eerste twee adviezen noemen we ook wel de 20-20-2-regel.

Wat zijn de oorzaken van bijziendheid?

Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vlak vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee oorzaken hebben:

  • Het oog is te lang. Hierdoor is de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. Verreweg de meeste mensen met bijziendheid hebben deze vorm van myopie. 

  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel gebroken. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.

Je oogbol is normaal gesproken rond. Wanneer je bijziendheid ontwikkelt, wordt je oogbol langzaam maar zeker ovaal. Dit kan veroorzaakt worden door te vaak en te lang naar iets van dichtbij te kijken, zoals een beeldscherm of boek. Je ogen raken hierdoor gewend aan dichtbij kijken, waardoor ze op de lange termijn niet meer goed in de verte kunnen kijken.

Hoe ziet de behandeling van bijziendheid eruit?

Bijziendheid kan op verschillende manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Het dragen van een min-bril. Een min-bril zorgt ervoor dat lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies op je netvlies vallen, zodat je weer scherp ziet. 

  • Het dragen van min-contactlenzen. Kies voor contactlenzen als je liever geen bril wilt dragen. 

  • Een laser- of operatieve behandeling. Tijdens een laserbehandeling worden de randjes van je hoornvlies veranderd. Hierdoor valt het licht weer op je netvlies en heb je weer scherp zicht. Bij een operatieve behandeling implanteert een arts kunstlenzen in je ogen. Ook zo krijg je weer scherp zicht.

Kan bijziendheid verbeteren?

Bijziendheid verbetert niet vanzelf. Het kan alleen worden genezen door middel van een chirurgische ingreep, zoals een laserbehandeling of lensvervanging. Een bril of contactlenzen genezen bijziendheid niet, maar nemen wel de symptomen weg.

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je bijziend bent? Kom dan langs en laat je ogen gratis opmeten door een van onze erkende opticiens. Een oogmeting (ter waarde van €20) is gratis bij aankoop van een (zonne)bril op sterkte.

Vind een winkel Maak een afspraak