Wat is verziendheid?

Verziendheid is naast bijziendheid één van de bekendste oogafwijkingen. Om te begrijpen wat verziendheid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt. 

Als je ogen in de verte kijken, zijn je ooglenzen plat. Dit zorgt ervoor dat het licht op je netvlies valt en je scherp ziet. Als je ogen iets van dichtbij bekijken, dan bollen je ooglenzen op. Zo halen ze het beeld naar voren en valt het licht op je netvlies. Dit proces heet accommoderen en zorgt ervoor dat je ook van dichtbij scherp ziet. Ben je verziend, dan valt het licht net achter het netvlies. Dit zorgt ervoor dat je dingen van dichtbij niet scherp ziet. Kinderen en jongeren kunnen dit meestal compenseren door te accommoderen. Hierdoor hebben zij vaak minder last van wazig zicht. 

Verziendheid bij ouderen heeft meestal te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens. Je ogen kunnen daardoor steeds minder goed accommoderen. Dit noemen we ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Wat is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid?

Verziendheid en bijziendheid worden vaak met elkaar verward. Verziendheid betekent dat je van dichtbij niet goed kunt zien, bijziendheid betekent juist dat je van veraf niet scherp kunt zien. 

Is verziend plus of min?

Hebben we het over brillen en contactlenzen, dan hebben we het vaak over ‘plus’ en ‘min’. Als je verziend bent, dan heb je een plus-bril of plus-contactlenzen nodig. Ben je bijziend? Dan heb je juist een min-bril of min-contactlenzen nodig. 

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Het belangrijkste symptoom van verziendheid is dat je dingen van dichtbij niet goed meer kunt zien. Dit kan weer leiden tot hinderlijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en scheelzien.

Kinderen en jongeren hebben vooral aan het einde van de dag last van wazig zicht. Dit heeft ermee te maken dat hun ogen dan vermoeid zijn en minder goed kunnen accommoderen.

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Verziendheid kan op alle leeftijden voorkomen. Verziendheid bij kinderen en (jong)volwassenen kan twee redenen hebben:

  1. Het oog is te kort, waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is. Hierdoor komen lichtstralen achter het netvlies samen, in plaats van op het netvlies. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor lichtstralen onvoldoende gebroken worden. Ook dit zorgt ervoor dat lichtstralen achter het netvlies samenkomen, in plaats van op het netvlies. 

Verziendheid bij ouderen heeft te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens.

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Verziendheid kan op verschillende manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Het dragen van een plus-bril. Een plus-bril zorgt ervoor dat lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies op je netvlies vallen, zodat je weer scherp ziet. 

  • Het dragen van plus-contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, bieden contactlenzen uitkomst. 

  • Een laser- of operatieve behandeling. 

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je verziend bent? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens.

Vind een winkel Maak een afspraak