Wat is verziendheid?

Verziendheid is naast bijziendheid één van de bekendste oogafwijkingen. Als je verziend bent, dan zie je dingen van dichtbij niet scherp. Dat zit zo: via het hoornvlies (het voorste gedeelte van je oog) bereiken lichtstralen je oog. De lichtstralen gaan vervolgens via de pupil naar de ooglens. Normaliter breken het hoornvlies en de ooglens de lichtstralen op, zodat het licht precies op je netvlies landt. Ben je verziend, dan valt het licht net achter het netvlies. Dit zorgt ervoor dat je dingen van dichtbij niet scherp ziet. De medische term voor verziendheid is hypermetropie. 

Verziendheid bij ouderen heeft te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens en noemen we ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Wat is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid?

Verziendheid en bijziendheid worden vaak met elkaar verward. Verziendheid betekent dat je van dichtbij niet goed kunt zien, bijziendheid betekent juist dat je van veraf niet scherp kunt zien. 

Is verziend plus of min?

Hebben we het over brillen en contactlenzen, dan hebben we het vaak over ‘plus’ en ‘min’. Als je verziend bent, dan heb je een plus-bril of plus-contactlenzen nodig. Ben je bijziend? Dan heb je juist een min-bril of min-contactlenzen nodig. 

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Het belangrijkste symptoom van verziendheid is dat je dingen van dichtbij niet goed meer kunt zien. Dit kan weer leiden tot hinderlijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en scheelzien

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Verziendheid kan op alle leeftijden voorkomen. Verziendheid bij kinderen en (jong)volwassenen kan twee redenen hebben:

  1. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te klein, waardoor lichtstralen achter het netvlies samenkomen, in plaats van op het netvlies. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor lichtstralen onvoldoende gebroken worden. 

Verziendheid bij ouderen heeft te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens. 

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Verziendheid kan op verschillende manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Het dragen van een plus-bril. Een plus-bril zorgt ervoor dat lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies op je netvlies vallen, zodat je weer scherp ziet. 

  • Het dragen van plus-contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, bieden contactlenzen uitkomst. 

  • Een laser- of operatieve behandeling

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is. 

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je verziend bent? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens en optometristen.

Maak een afspraak