Wat is verziendheid?

Verziendheid (hypermetropie) betekent dat je van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Het is samen met bijziendheid één van de bekendste oogafwijken. Om te begrijpen wat verziendheid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt. 

Als je ogen in de verte kijken, zijn je ooglenzen plat. Dit zorgt ervoor dat het licht op je netvlies valt en je scherp ziet. Als je ogen iets van dichtbij bekijken, dan bollen je ooglenzen op. Zo halen ze het beeld naar voren en valt het licht op je netvlies. Dit proces heet accommoderen en zorgt ervoor dat je ook van dichtbij scherp ziet. Ben je verziend, dan valt het licht net achter het netvlies. Dit zorgt ervoor dat je dingen van dichtbij niet scherp ziet. Kinderen en jongeren kunnen dit meestal compenseren door te accommoderen. Hierdoor hebben zij vaak minder last van wazig zicht. 

Verziendheid bij ouderen heeft meestal te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens. Je ogen kunnen daardoor steeds minder goed accommoderen. Dit noemen we ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Wat is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid?

Verziendheid en bijziendheid worden vaak met elkaar verward. Verziendheid betekent dat je van dichtbij niet goed kunt zien, bijziendheid betekent juist dat je van veraf niet scherp kunt zien. Lees hier meer over het verschil tussen verziendheid en bijziendheid. 

Is verziend plus of min?

Hebben we het over brillen en contactlenzen, dan hebben we het vaak over ‘plus’ en ‘min’. Als je verziend bent, dan heb je een plus-bril of plus-contactlenzen nodig. Ben je bijziend? Dan heb je juist een min-bril of min-contactlenzen nodig. 

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

  • Je ziet voorwerpen van dichtbij niet scherp;

  • Hoofdpijn;

  • Vermoeidheid;

  • Scheelzien.

Kinderen en jongeren hebben vooral aan het einde van de dag last van wazig zicht. Dit heeft ermee te maken dat hun ogen dan vermoeid zijn en minder goed kunnen accommoderen.

Wat zijn de oorzaken van verziendheid?

Verziendheid kan op alle leeftijden voorkomen. Bij kinderen en (jong)volwassenen kan verziendheid twee redenen hebben:

  1. Het oog is te kort, waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is. Hierdoor komen lichtstralen achter het netvlies samen, in plaats van op het netvlies. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor lichtstralen onvoldoende gebroken worden. Ook dit zorgt ervoor dat lichtstralen achter het netvlies samenkomen, in plaats van op het netvlies. 

Verziendheid bij ouderen heeft te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens.

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Verziendheid kan op verschillende manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Het dragen van een plus-bril. Een plus-bril zorgt ervoor dat lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies op je netvlies vallen, zodat je weer scherp ziet. 

  • Het dragen van plus-contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, bieden contactlenzen uitkomst. 

  • Een laser- of operatieve behandeling. Tijdens een laserbehandeling worden de randjes van je hoornvlies afgevlakt, zodat het licht weer op je netvlies valt. Hierdoor heb je weer scherp zicht. Bij een operatieve behandeling implanteert een arts kunstlenzen in je ogen. Ook zo krijg je weer scherp zicht.

Kan verziendheid verbeteren?

Bij jonge kinderen kan verziendheid verbeteren. Veel jonge kinderen hebben namelijk last van verziendheid omdat hun ogen nog niet volgroeid zijn. Deze zijn vaak nog te kort, waardoor lichtstralen achter het netvlies vallen. Wanneer de ogen zijn volgroeid, kunnen de kinderen scherper zien.  

Verziendheid op latere leeftijd verbetert niet vanzelf. Dit kan alleen worden genezen door middel van een chirurgische ingreep, zoals een laserbehandeling of lensvervanging. Een bril of contactlenzen genezen verziendheid niet, maar nemen wel de symptomen weg.

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je verziend bent? Kom dan langs en laat je ogen gratis opmeten door een van onze erkende opticiens. Een oogmeting (ter waarde van €20) is gratis bij aankoop van een (zonne)bril op sterkte.

Vind een winkel Maak een afspraak