Wat is presbyopie?

Presbyopie is de medische term voor ouderdomsverziendheid. Deze vorm van verziendheid hangt samen met ouder worden. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om dingen van dichtbij goed te zien. Vooral lezen wordt een uitdaging.

Als je presbyopie hebt, dan betekent dit niet dat je ogen achteruit zijn gegaan. Het heeft namelijk te maken met het stijver worden van de ooglens, waardoor je minder goed kunt accommoderen. Accommoderen betekent het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien. Waar kinderogen vliegensvlug kunnen schakelen tussen dichtbij en veraf, hebben de ogen van volwassenen en ouderen daar meer tijd voor nodig. 

Wat zijn de symptomen van presbyopie?

Hieronder zetten we de belangrijkste symptomen van presbyopie voor je op een rijtje:

  • Je kunt dingen van dichtbij niet meer goed zien. Dit is het voornaamste symptoom van ouderdomsverziendheid. Vooral lezen wordt steeds lastiger. Dit kan weer vervelende klachten veroorzaken, zoals vermoeide ogen en hoofdpijn. 

  • Je houdt dingen als je telefoon of boek steeds verder van je af om de tekst scherp te stellen. 

  • Je kunt minder snel schakelen tussen dingen van dichtbij en veraf. Je ogen hebben dus wat meer tijd nodig om scherp te stellen.

Wat is de oorzaak van presbyopie?

Presbyopie heeft alles te maken met ouder worden. Vandaar ook de term ‘ouderdomsverziendheid’. Hoe ouder je wordt, hoe stijver de ooglens, waardoor je minder goed kunt accommoderen. Het stijver worden van de ooglens begint rond je veertigste en stabiliseert rond je vijfenzestigste. 

Hoe ziet de behandeling van presbyopie eruit?

Ouderdomsverziendheid kan gelukkig op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Een lees- of multifocale bril. Met een leesbril kun je dingen van dichtbij weer scherp zien. Het onhandige aan een leesbril is dat je dingen van veraf juist wazig ziet. Hierdoor moet je deze bril continu op en afzetten. Een multifocale bril bevat een leesgedeelte, een tussengedeelte en een gedeelte voor veraf. Hierdoor hoef je deze bril dus niet steeds op en af te zetten. 

  • Contactlenzen. Wil je liever geen bril dragen? Kies dan voor multifocale contactlenzen. Multifocale contactlenzen bevatten, net als een multifocale bril, een leesgedeelte, een tussengedeelte en een gedeelte voor veraf. 

  • Een laserbehandeling. Let op: een laserbehandeling is slechts een tijdelijke oplossing voor presbyopie, omdat de ooglens blijft verouderen. 

  • Een implantlens. Hierbij wordt de eigen ooglens vervangen door een kunstlens die de afwijking corrigeert. 

Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.

Laat je ogen controleren

Vermoed jij dat je presbyopie hebt? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens.

Vind een winkel Maak een afspraak