Waarom gaan mijn ogen achteruit?

Het achteruitgaan van je ogen kan iedereen overkomen. Het wordt vaak gezien als een ouderdomskwaal, maar dat is niet altijd het geval. Hieronder zetten we de verschillende oorzaken op een rijtje en bespreken we per geval wat je ertegen kunt doen:

Je ogen verouderen

Dit is een veelvoorkomende reden. Veel mensen krijgen rond hun veertigste levensjaar last van presbyopie (ouderdomsverziendheid). Deze aandoening zorgt ervoor dat je ooglens stijver wordt, waardoor je minder goed kunt scherpstellen van dichtbij. 

Met een leesbril, multifocale bril of multifocale lenzen zorg je ervoor dat je weer scherp ziet.  

Je kijkt (te) veel en intens naar een beeldscherm

Werk je achter de computer of scrol je de hele dag door op je smartphone? Dit kan zorgen voor geïrriteerde en droge ogen. Een computerbril of blauw licht filter bril kan in dat geval uitkomst bieden. 

Daarnaast raken je ogen op lange termijn gewend aan het focussen op een korte afstand, waardoor het lastiger wordt om scherp te stellen op een lange afstand. Dit is een van de grootste oorzaken van bijziendheid bij kinderen. Ook voor volwassenen is het slecht voor je ogen om te lang naar een beeldscherm te kijken. Geef je ogen daarom genoeg rust en pas de 20-20-2 regel toe. 

Je ogen worden blootgesteld aan uv-licht 

Het overmatig blootstellen van je ogen aan uv-stralen is erg schadelijk. Dit kan onder andere staar en fotokeratitis veroorzaken. Draag daarom altijd een goede zonnebril.

Je hebt veel last van stress

Door stress voel je je niet alleen gespannen, je spant ook je (oog)spieren aan. Hierdoor kunnen je ogen in sommige gevallen niet goed meer scherpstellen. Verminderd zicht door stress is vaak van tijdelijke duur. Wanneer je stress over is, zul je ook weer scherper zien.

Je hebt last van een medische oogaandoening

Denk aan staar of een glaucoom. De mogelijke behandeling hangt af van de aard en ernst van de aandoening. Vermoed je dat een medische aandoening de oorzaak is van je verminderde zicht? Neem dan contact op met een (oog)arts.

Er spelen erfelijke factoren

Oogaandoeningen als bijziendheid en ouderdomsverziendheid zijn erfelijk overdraagbaar. Hebben veel mensen in jouw familie last van deze oogaandoeningen? Dan is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt.

Je hebt een ongezonde leefstijl

Denk aan een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcoholgebruik. Deze factoren hebben niet alleen invloed op je algemene gezondheid, maar kunnen ook je zicht beïnvloeden.

Wat kan ik doen als mijn ogen slechter worden?

Merk je dat je zicht geleidelijk achteruitgaat? Maak dan een afspraak bij jouw dichtstbijzijnde Pearle Opticien. In veel gevallen verhelpt een bril of lenzen met de juiste sterkte het probleem. 

Gaan je ogen hard of plots achteruit? Maak in dat geval een afspraak met je (oog)arts. Deze onderzoekt dan of er sprake is van een onderliggende medische aandoening.

Hoe voorkom ik dat mijn ogen slechter worden?

Helaas kun je niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. In veel gevallen wordt het verslechterde zicht namelijk veroorzaakt door ouderdom. 

Wél zijn er dingen die je kunt doen om het verslechteren van je ogen te vertragen, zoals een gezonde levensstijl, niet te lang naar een beeldscherm kijken en het dragen van een goede zonnebril. Houd daarnaast je zicht goed in de gaten en kom elke twee jaar langs voor een oogmeting.

Veelgestelde vragen over het achteruitgaan van je ogen

Laat je ogen controleren

Heb jij het gevoel dat je ogen achteruitgaan? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens.

Vind een winkel Maak een afspraak