Wat is strabisme?
Strabisme (ook wel strabismus) is een oogafwijking waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. We noemen dit ook wel scheel kijken, scheelzien of loensen. Strabisme ontstaat als de oogspieren uit balans zijn, waardoor het niet mogelijk is om beide ogen op één punt te richten. Vaak kijkt één oog scheel, maar het kan ook zo zijn dat beide ogen scheel kijken. Meestal ontstaat strabisme al op jonge leeftijd, maar ook volwassenen kunnen ineens scheel gaan kijken.
Kinderen kunnen door strabisme een lui oog krijgen. Als strabisme pas op latere leeftijd optreedt, dan kun je dubbel gaan zien. Je hersenen zijn dan namelijk niet meer in staat om één van de twee beelden die via de ogen binnenkomen, te negeren. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn.
Welke vormen van strabisme zijn er?
Er bestaan vier verschillende vormen van strabisme. We lichten ze kort toe:
-
Esotropie: in dit geval staat één oog naar binnen gericht (convergent scheelzien).
-
Exotropie: in dit geval staat één oog naar buiten gericht (divergent scheelzien).
-
Hypertropie: in dit geval staat één oog naar boven gericht.
-
Hypotropie: in dit geval staat één oog naar beneden gericht.
Ook maken we onderscheid tussen manifest en latent scheelzien. In het eerste geval zijn de ogen nooit op hetzelfde punt gericht zijn. In het tweede geval zijn de ogen in veel gevallen wél op hetzelfde punt gericht, maar zijn ze geneigd om scheel te kijken.
Kijk je scheel bij vermoeidheid, ziekte of na een lange dag werken achter een beeldscherm? Dan heb je waarschijnlijk last van latent scheelzien. Je ogen doen dan de hele dag door hun best om recht te blijven kijken, maar na lange inspanning lukt dit vaak niet meer. Deze inspanning veroorzaakt klachten als hoofdpijn, wazig zicht en pijnlijke, trekkende ogen.
Wat is de oorzaak van strabisme?
De precieze oorzaak van strabisme is meestal niet duidelijk. Strabisme kan aangeboren zijn, maar het kan ook op latere leeftijd pas ontstaan. Wel weten we dat onderstaande factoren de kans op strabisme vergroten:
-
Erfelijkheid.
-
Een niet goed gecorrigeerde brilafwijking.
-
Een (infectie)ziekte aan het oog.
-
Een oogbewegingsstoornis.
-
Een ongeval waarbij het oog beschadigd is geraakt.
Wat is de oorzaak van plotseling scheelkijken?
Plotseling scheelzien op latere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door een hersenzenuw die niet goed meer functioneert. Deze kan dan geen informatie doorgeven aan de oogspieren, waardoor deze spieren niet goed meer werken. Er zijn verschillende oorzaken van een niet-goed functionerende hersenzenuw, zoals hoofdletsel, suikerziekte en neurologische aandoeningen.
Heb je plotseling last van scheelkijken? Neem dan contact op met de huis- of oogarts.
Hoe ziet de behandeling van strabisme eruit?
Als strabisme een lui oog veroorzaakt, dan moet eerst het luie oog behandeld worden. Strabisme kan ook behandeld worden door middel van:
-
Het dragen van een bril of contactlenzen.
-
Oefeningen om de oogspieren te trainen.
-
Strabismuscorrectie (ook wel scheelziensoperatie), waarbij de oogspieren worden verplaatst of verkort, zodat het oog weer in balans komt.
Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou of jouw kind de beste behandeling is.
Laat je ogen controleren
Kijk jij of kijkt jouw kind scheel? Kom langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens en optometristen. Onze experts geven je vervolgens een advies over de juiste kijkoplossing.