Jouw brilmaat bepalen

Heb je op dit moment al een bril of zonnebril, maar ben je toe aan een nieuwe? Kijk dan eens naar de brilmaat van je huidige bril. Deze maat is meestal te vinden aan de binnenkant van de pootjes. Het nummer bestaat uit twee cijfers, een spatie, nog twee cijfers, weer een spatie en tot slot nog drie cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de lensbreedte, de tweede twee cijfers staan voor de neusbrug en de laatste drie cijfers staan voor de pootlengte. Op deze manier kan je gemakkelijk je brilmaat achterhalen. En hoe moet je nou de maat van je zonnebril bepalen? Precies op dezelfde manier! De maat van je bril staat in de meeste gevallen gelijk aan je zonnebril maat.

Zelf opmeten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog helemaal geen bril of zonnebril draagt of dat jouw huidige (zonne)bril geen gegevens over de brilmaat bevat. Geen probleem! In dit geval kan je gemakkelijk zelf de brilmaat van je bril of zonnebril opmeten. Hoe doe je dit? Meet de afstand tussen je slapen. Een andere manier is om de gewenste glasgrootte rondom je ogen op te meten en vervolgens je neusbrugbreedte daarbij op te tellen.

Alternative fit

Het kan zo zijn dat jouw gezicht vraagt om een smallere neusbrug, of dat er bijvoorbeeld neuspads moeten worden toegevoegd. In dit geval heb je te maken met een andere brilmaat. Dit wordt ook wel de alternative fit genoemd: een alternatieve pasvorm voor monturen. Als de stand van de brilpootjes of de rondingen van het glas moet worden aangepast, dan heb je een alternatieve brilmaat nodig. Dit is helemaal geen probleem, want onze opticiens kunnen gemakkelijk jouw nieuwe bril of zonnebril hierop aanpassen of er kunnen neuspads aan jouw nieuwe (zonne)bril worden toegevoegd.