Kan je een lens kwijtraken in je oog?

Om direct antwoord te geven op de vraag: nee, je kan een lens niet kwijt zijn in je oog. Rondom jouw oogbol zit een vliesje. Dit noemen we het bindvlies. Dit vlies loopt door naar de achterkant van je oog. Daar klapt het vlies om en deze loopt vervolgens weer terug naar de binnenkant van je oogleden. Dit vlies kan je dus ook wel zien als een soort zakje, waar niks achter kan raken. Het is niet mogelijk voor een lens om helemaal achter het oog te verdwijnen. Jouw lens zal dus nooit helemaal kwijt zijn in je oog. We vertellen je graag hoe je de lens uit het oog kunt halen.

Wat moet je doen als je je lens kwijt bent in je oog?

Je bent de lens kwijt in je oog. Je weet dat de lens niet helemaal achter je oog zit, maar waar dan wel? Het kan zijn dat de lens vast is komen te zitten in de plooi van het bindvlies. Het is niet gemakkelijk om de lens zelf uit het oog te halen, dus het is handig om iemand anders om hulp te vragen. Vraag diegene om in jouw oog te kijken, het oog waar je denkt dat de lens vastzit. Denk je dat de lens aan de bovenkant zit? Dan is het belangrijk dat jij zelf naar beneden kijkt. Denk je dat de lens aan de rechterkant zit? Dan is het belangrijk om zelf naar de linkerkant te kijken. Het is de bedoeling dat jij zelf in de tegenovergestelde richting kijkt van waar de lens zit. Degene die je helpt zou de lens dan moeten kunnen zien zitten.

Heb je het gevoel dat jouw contactlens onder een ooglid zit? Doe dan het volgende:

Zachte lens verschoven in oog 

Zachte lenzen zijn dun en flexibel. Wanneer je een zachte lens kwijt bent in je oog, bestaat de kans dat deze gevouwen is. Dit maakt het gemakkelijker om de lens uit het oog te halen. Zo kan je namelijk de lens gemakkelijk vastpakken. Heb je lange nagels? Pas dan wel op, want lange nagels kunnen de lens of het oog beschadigen.

Harde lens verschoven in oog 

Een harde lens kwijt zijn in je oog kan erg lastig zijn. Het kan zorgen voor een vervelend en geïrriteerd gevoel. Als je de lens ziet zitten in je oog, kun je hem met je vinger richting je pupil bewegen. Een andere manier is de lens tegenhouden met je vinger en je oog in de richting van de lens te bewegen. Je lens komt dan weer goed op je oog te liggen. Een lenszuigertje is een goed alternatief voor het verwijderen van de lens, wanneer het niet lukt om de lens gemakkelijk uit je oog te halen.