Waarom is er verschil in sterkte tussen lenzen en een bril?

Er zit een verschil in sterkte tussen lenzen en brillen, omdat je lenzen direct op je ogen plaatst en de glazen van een bril op een afstand van je ogen staan. Zowel de bril op sterkte als de lenzen op sterkte corrigeren de afwijking van je ogen door het licht dat in je oog komt te vervormen. Omdat er bij de bril en de lenzen een verschil is in afstand tot je ogen, is de hoek waarop het licht wordt gevormd anders bij beide zichtoplossingen. Dit is de reden dat je voor een bril en voor lenzen een andere sterkte nodig hebt. 


De exacte sterkte van je bril hangt niet alleen af van je ogen, maar ook van de afstand van de brillenglazen tot je ogen. Deze afstand wordt beïnvloed door hoe de bril op je neus valt, de bril die je draagt en de diepte van je oogkas. Gemiddeld is deze afstand ongeveer 12 millimeter, maar dit verschilt dus per persoon. Omdat dit per persoon verschillend is, is het dus belangrijk om een oogmeting te laten doen, voordat je overstapt van een bril naar lenzen, of andersom. Zoek een Pearle winkel bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een oogmeting, zodat we de beste zichtoplossing voor jou vinden!

Hoe bepaal je de sterkte van een lens?

De sterkte van een lens kun je niet zelf bepalen. Om de lenzensterkte te berekenen of de sterkte van je bril naar lenzen om te rekenen, moet een aparte oogmeting gedaan worden. Dit is omdat er geen standaard formule bestaat voor het omrekenen van de sterktes tussen lenzen en brillenglazen. Het is belangrijk om altijd je sterkte te laten opmeten door een erkend opticien wanneer je overstapt van zichtoplossing.

Wat is het verschil tussen een oogmeting voor lenzen en brillen?

Bij zowel de oogmeting voor lenzen als die voor een bril wordt gekeken naar hoe gezond je ogen zijn en of er eventuele afwijkingen zijn. Op basis van de afwijking in jouw ogen wordt de sterkte van jouw zichtoplossing bepaald. Er zijn ook een aantal verschillen tussen een oogmeting voor een bril en een contactlensmeting. Bij een oogmeting voor een bril wordt er gekeken naar jouw pupilafstand. Dit is de afstand tussen jouw linker- en rechteroog. Zo kunnen jouw glazen op de juiste manier worden afgesteld. Wanneer jij een contactlensmeting doet, wordt er onder andere gekeken naar de bolling en grootte van je ogen. Dit is belangrijk omdat jouw lenzen perfect op jouw ogen moeten passen. Op die manier gaan we voor optimaal comfort en scherp zicht.

Kom eens bij ons langs voor een contactlensmeting

Heb jij een zichtoplossing nodig en wil je voor de eerste keer lenzen gaan dragen? Best even spannend! Kom langs bij een van onze opticiens bij jou in de buurt voor een afspraak voor een contactlensmeting. Het kan zijn dat je even moet wennen aan je nieuwe contactlenzen en daarom helpen we je graag de eerste keer met het indoen van je lenzen. Op onze website vind je alles wat je moet weten over contactlenzen