Hoe wordt de snellenkaart gebruikt tijdens een oogonderzoek?

Het testen van je gezichtsscherpte is een vast onderdeel van een oogonderzoek. Je zicht wordt gecontroleerd met behulp van een snellenkaart. De opticien zal je vragen om:

 1. Je bril af te zetten of je contactlenzen uit te nemen als je deze draagt
 2. Op 6 meter afstand van de kaart te gaan staan of zitten
 3. Bedek één oog en lees de letters hardop voor, beginnend bij de bovenste rij en naar beneden
 4. Stop wanneer je de letters niet meer goed kan zien
 5. Herhaal stap drie met het andere oog
 6. Herhaal stap drie met beide ogen

Naast elke regel op de kaart staat een breuk. Als je de 6/6-regel kunt lezen, betekent dit dat je hetzelfde kunt zien als wat iemand met een normaal gezichtsvermogen vanaf 6 meter afstand kan zien. De gezichtsscherpte wordt bepaald door de kleinste regel die je kunt lezen.

Als de 6/12-lijn het helderste is die je kunt zien, betekent dit dat je iets duidelijk kan zien op 6 meter, terwijl een persoon met een normaal zicht hetzelfde kan zien vanaf 12 meter afstand.

Mensen geloven vaak dat het hebben van een 6/6-zicht betekent dat je perfect kunt zien, maar het betekent eigenlijk dat je een normale gezichtsscherpte hebt. Het is belangrijk om te onthouden dat er andere factoren zijn die je zicht beïnvloeden, zoals:

 • Hoe goed je kleuren kan zien
 • Hoe goed je ogen samenwerken
 • Hoe goed je ’s nachts kunt zien
 • Hoe breed het gezichtsveld is

6/6 vs. 20/20

De term voor normaal zicht is in de Verenigde Staten 20/20, net zoals 6/6 wordt gebruikt om normale gezichtsscherpte buiten de Verenigde Staten aan te geven. De cijfers zijn anders omdat patiënten in de Verenigde Staten tijdens de gezichtsscherptetest 20 voet van de snellenkaart af staan in plaats van 6 meter.

Andere oogkaarten 

Naast de snellenkaart zijn er verschillende kaarten die opticiens kunnen gebruiken om de gezichtsscherpte van hun patiënten te testen:

 • Tuimelende E-kaart: in plaats van verschillende letters, wordt alleen een hoofdletter E gebruikt in deze kaart. Elke E kijkt een andere kant op en patiënten wordt gevraagd aan te geven welke kant de voorkant van de E op gaat. De willekeurige E-kaart wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen en volwassenen die niet kunnen lezen of verbaal kunnen communiceren.
 • Jäger-kaart: deze kaart wordt gebruikt om bijziendheid te testen. Deze kaart bevat 11 korte alinea’s die op de kaart zijn afgedrukt. In tegenstelling tot de snellenkaart heeft de eerste (bovenste) alinea het kleinste lettertype en de laatste alinea het grootste lettertype. Patiënten houden de kaart tijdens de test ongeveer 35 centimeter van hun gezicht af.
 • LEA-symbolen pediatrische oogkaart: deze kaart is ontworpen voor gebruik met kinderen. Door symbolen te gebruiken in plaats van letters, werkt de LEA-symbolenkaart vaak beter dan de snellenkaart voor het testen van kleine kinderen.

Als je je gezichtsvermogen een tijd niet hebt laten controleren, is het waarschijnlijk tijd voor een oogmeting. Maak een afspraak bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Onze opticiens staan klaar om de gezondheid van jouw ogen te controleren en je gezichtsvermogen te testen, zodat jij altijd voorzien bent van scherp zicht.

Vind een winkel  Maak een afspraak