Wat is een trillend ooglid?

In je oogleden zitten kleine spiertjes die worden aangestuurd door een zenuw in de hersenen: de zevende hersenzenuw. Deze zenuw noemen we ook wel nervus facialis of aangezichtszenuw. Soms stuurt deze zenuw te veel seintjes naar de spiertjes in je ooglid, waardoor je ooglid gaat trillen. De spiertjes spannen zich dan ongecontroleerd en snel achter elkaar aan. 

Vaak trilt het bovenste ooglid, maar sommige mensen hebben juist last van het onderste ooglid dat trilt. Het kan aan het linker- of rechteroog voorkomen. Meestal gaat het trillen vanzelf weer over na enkele minuten, maar soms houdt het dagen of zelfs weken aan. 

Een trillend ooglid kan samengaan met andere klachten, zoals droge ogen en hoofdpijn. 

Kan een trillend ooglid kwaad? 

Hoewel een trillend ooglid erg hinderlijk kan zijn, kan het in de meeste gevallen geen kwaad. Het doet gewoonlijk ook geen pijn. 

Wat is de oorzaak van een trillend ooglid?

De belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid zijn:

Minder vaak is een tekort aan vitamine B12 de oorzaak van een trillend ooglid. Er wordt ook wel gezegd dat een tekort aan magnesium de oorzaak is, maar daar is geen bewijs voor. 

Hoe ziet de behandeling van een trillend ooglid eruit?

Meestal is behandeling van een trillend ooglid niet nodig, omdat het bijna altijd vanzelf weer over gaat. Vaak is het dus een kwestie van afwachten. 

Als het trillen niet vanzelf stopt of als het vaak terugkomt, dan is behandeling mogelijk in de vorm van een botox-injectie. Deze injectie verlamt de spiertjes in het ooglid, waardoor het trillen stopt. Helaas werkt deze injectie maar twee tot vier maanden, waarna weer een nieuwe injectie nodig is. Een ander nadeel is de kans op bijwerkingen, zoals een hangend ooglid (als de injectie niet goed wordt gezet) of huidirritatie. 

Tips om een trillend ooglid te voorkomen

Vaak heeft een trillend ooglid te maken met stress of vermoeidheid. Daarom kun je zelf een aantal dingen doen om het te voorkomen, zoals:

  • Voldoende slapen. Elke nacht heb je tussen de zeven en acht uur slaap nodig. Slaap niet te kort, maar ook zeker niet te lang. 

  • Stress vermijden. Breng in kaart wat precies stress veroorzaakt en bedenk manieren om er beter mee om te gaan. Probeer bovendien elke dag tijd te maken voor ontspanning. Maak ‘s avonds bijvoorbeeld een lange wandeling of luister naar een podcast. 

  • Je ogen genoeg rust geven. Tegenwoordig werken veel mensen bijna de hele dag achter een beeldscherm. Dat vergt veel van je ogen. Maar ook langdurig lezen of autorijden is behoorlijk vermoeiend voor je ogen. Neem daarom regelmatig pauze om je ogen rust te geven. Pas bijvoorbeeld de 20-20-2-regel toe. 

  • Je ogen elk jaar laten opmeten. Wanneer heb jij voor het laatst je ogen laten opmeten? Misschien heb je wel een bril of lenzen nodig of is je huidige sterkte niet meer voldoende. Als dat zo is, dan moeten je ogen harder werken en raken ze eerder uitgeput. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bijna altijd kan een trillend ooglid geen kwaad en stopt het vanzelf. Helpen bovenstaande adviezen niet en gaat het trillen niet vanzelf over? Neem dan contact op met je huisarts. 

Laat je adviseren in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder

Vind een winkel Maak een afspraak