Logo
  
Vind een winkel
Vind een winkel

Onderzoek in samenwerking met het BIVV

Op aanvraag van Pearle Opticiens heeft het BIVV (Belgische Instituut voor verkeersveiligheid) een unieke studie, de experimentele analyse van de impact van beperkte gezichtsscherpte op het rijgedrag via een rijsimulatorexperiment, tot stand gebracht. De resultaten van dit onderzoek zijn hier terug te lezen.


Uit deze studie blijkt dat rijden met een suboptimale visus (5/10) minder comfortabel, moeilijker en vermoeiender is. Dat leidt tot minder goede inschattingen van verkeerssituaties en een significant tragere reactie op bijvoorbeeld plots remmende voorliggers. Dit heeft dus een verhoging van het risico tijdens het rijden tot gevolg, vooral in onverwachte situaties. Onnodige risico’s kan je dus vermijden door een reservebril in de auto te hebben!

org-be_pearle:/content_images/2017/08/zb-rbopsterkte-1.png

Slechts 4 op 10 rijdt met zonnebril op sterkte!

Slechts 43% van de bevraagde bestuurdersmet correctie gaf aan een zonnebril op sterkte te hebben. Dit zorgt mogelijk voor gevaarlijke toestanden. Indien ze een zonnebril hebben die niet op sterkte is, verliezen ze een deel van hun optimaal zicht. Zonder zonnebril rondrijden kan er ook toe leiden dat je door de laagstaande zon verblind wordt. De laatste 5 jaar gebeurden er gemiddeld elk jaar 660 letselongevallen door de laagstaande zon!


Bekijk hier het effect van een zonnebril op sterkte.

Kent u de wettelijke verplichtingen?

In België bestaat er een wettelijke verplichting van een gezichtsscherpte van 5/10 om te rijden. Dit wil zeggen dat je maar van op 5 meter afstand ziet wat iemand met een gezichtsscherpte van 10/10 op 10 meter ziet. (Slecht 1 Belg op 6 kent deze wettelijke norm voor het zicht tijdens het rijden). Voor de professionele bestuurder is de wet uiteraard nog strenger, namelijk 8/10.

Verplichtingen in andere landen

In het buitenland bestaat er in sommige landen een verplichting om een reservebril of reservezonnebril op sterkte in de auto te hebben. Bovendien verhoogt een zonnebril op sterkte het rijcomfort. Voor wie deze zomervakantie met de wagen naar het buitenland trekt, zoekt best op in welke landen er zo’n verplichting geldt.

org-be_pearle:/content_images/2017/08/zb-zonnebril-blok.png

Een goede zonnebril beschermt uw ogen

Natuurlijk wilt u dat uw zonnebril u goed staat. Maar een goede zonnebril doet veel meer: hij beschermt uw ogen tegen de UV-straling van de zon.

Niet alle zonnebrillen doen dat. Let daar dus goed op, als u ergens een leuke, goedkope zonnebril ziet.

Welke bril past het best bij welk gezicht?

Word fan op Facebook!
 

Contactlenzen thuis bezorgd
 

Budgetvriendelijke selectie
 

Brillen

Zonnebrillen

Gebruiksvoorwaarden | Disclaimer & privacy | Algemene voorwaarden | Sitemap | Cookies
Copyright

Welkom bij Pearle Opticiens: Kies hier uw taal
 
Bienvenue sur Pearle Opticiens: Choisissez vortre langue