Wat is het verschil tussen daglenzen en maandlenzen?

De naam verklapt het al: daglenzen draag je één dag, maandlenzen de gehele maand. Daarnaast is het grootste verschil dat je maandlenzen elke dag schoonmaakt en daglenzen aan het einde van de dag weggooit. Voor het slapengaan maak je de maandlenzen schoon met lenzenvloeistof en daarna bewaar je ze in een lenzenhouder. Je vervangt ze voor een nieuw setje nadat je ze een maand lang hebt gedragen. Bij daglenzen gebruik je elke dag een nieuw setje lenzen. 

Naast dag- en maandlenzen bestaan er ook weeklenzen. Deze draag je gedurende één week (weeklenzen) of twee weken (tweewekelijkse lenzen). 

De voor- en nadelen van daglenzen

Voordelen

 • Je hoeft daglenzen niet schoon te maken. Je gooit ze namelijk aan het einde van de dag gewoon weg. Daglenzen zijn daarom ideaal voor mensen met een drukke levensstijl.
 • Je combineert daglenzen gemakkelijk met het dragen van een bril. Waar je maandlenzen na een maand niet meer kunt gebruiken, kun je een nieuw setje daglenzen openen wanneer je maar wilt. Dit geeft je meer flexibiliteit. 

 • Daglenzen voelen comfortabel en gehydrateerd aan. Deze lenzen zijn namelijk een stuk dunner dan maandlenzen en laten daardoor meer zuurstof door. Hierdoor drogen je lenzen minder snel uit en heb je minder last van droge ogen en/of rode ogen.

 • Daglenzen zijn erg hygiënisch. Je draagt deze lenzen namelijk maar één dag. Op deze manier voorkom je klachten als gevoelige ogen en eiwitaanslag op je lenzen.

 • Daglenzen zijn geschikt voor mensen met hooikoorts. Week- en maandlenzen draag je voor een langere periode, waardoor deze lenzen meer stuifmeel opvangen. Dit kan je hooikoortsklachten verergeren. Met daglenzen heb je hier minder last van.

 • Je kunt daglenzen dragen als je overgevoelig bent voor lenzenvloeistof. Je gooit deze lenzen na gebruik namelijk direct weg. Om deze reden heb je geen lenzenvloeistof nodig. 

Nadelen

 • Daglenzen zijn duurder dan maandlenzen (als je elke dag lenzen draagt). Je doet namelijk elke ochtend een nieuw setje lenzen in. Daarom zijn ze duurder dan maandlenzen, die een hele maand meegaan. Draag je af en toe lenzen? Dan zijn daglenzen vaak wél goedkoper voor jou.
 • Daglenzen scheuren eerder dan maandlenzen. Doordat daglenzen dunner zijn dan maandlenzen, zijn ze fragieler en scheuren ze eerder. Is je lens gescheurd? Gooi deze dan meteen weg. Een gescheurde lens kan namelijk zorgen voor oogontsteking of irritatie. 

De voor- en nadelen van maandlenzen

Voordelen

 • Maandlenzen zijn goedkoper dan maandlenzen (als je ze elke dag draagt). Draag je elke dag lenzen? Dan zijn maandlenzen de goedkoopste optie. Zelfs wanneer je de kosten van lenzenvloeistof bij het totaal rekent.

 • Maandlenzen zijn beter voor het milieu. Omdat je deze lenzen een hele maand draagt, zijn ze duurzamer dan daglenzen. Daarnaast zitten maandlenzen niet apart verpakt, in tegenstelling tot daglenzen. Je gooit maandelijks dus veel minder plastic afval weg.

 • Maandlenzen scheuren minder snel dan daglenzen. Deze lenzen zijn namelijk iets dikker.

Nadelen

De nadelen van maandlenzen zijn gelijk aan de voordelen van daglenzen. Die lees je hierboven.

Veelgestelde vragen over dag- en maandlenzen

Probeer je nieuwe lenzen uit met proeflenzen van Pearle

Bij Pearle heb je de mogelijkheid om jouw nieuwe lenzen eerst uit te proberen, voordat je ze aanschaft. Dat is vooral handig wanneer je van daglenzen naar maandlenzen overstapt, in verband met de kosten. Op onze pagina over proeflenzen lees je alles wat je moet weten over deze actie. 

Twijfel je nog steeds welke lenzen het best bij jou passen? Doe dan de lenzenquiz of maak een afspraak met jouw opticien. 

Lenzenquiz Maak een afspraak