Wat is het verschil tussen daglenzen en maandlenzen?

Daglenzen gebruik je één dag, maandlenzen een gehele maand. Daarnaast is het grootste verschil dat je maandlenzen iedere dag grondig moeten schoonmaken, terwijl je daglenzen na een dag dragen weggegooit. Je maakt maandlenzen schoon met lenzenvloeistof en bewaart de lenzen ‘s nachts in een lenshouder. Maandlenzen vervang je voor een nieuw setje nadat je ze een maand lang gedragen hebt. Bij daglenzen pak je iedere dag een ‘schoon’ setje daglenzen, dat je opnieuw een dag gebruikt. 

Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van daglenzen en maandlenzen. 

De voor- en nadelen van daglenzen

Voordelen

  • Je hoeft daglenzen niet schoon te maken. Je gooit ze aan het einde van de dag gewoon weg. Je hebt dus ook geen lenzenvloeistof of lenzenhouder nodig. Ze zijn daarmee ideaal voor mensen met een drukke levensstijl, en om mee te nemen op reis.   

  • Je combineert daglenzen gemakkelijk met het dragen van een bril. Waar maandlenzen na een maand niet meer te gebruiken zijn, kun je een nieuw setje daglenzen openen wanneer jij wilt. Dit geeft je meer flexibiliteit in het gebruik ervan. Mocht er één lens kapot gaan dan heb je altijd een reserve setje lenzen. 

  • Je lenzen voelen comfortabel en gehydrateerd aan. Daglenzen zijn namelijk dunner (poreuzer) dan maandlenzen, waardoor er meer zuurstof doorheen komt. De lenzen drogen dus minder snel uit, waardoor je minder last van droge ogen en/of rode ogen hebt.  

  • Je hebt minder kans op de eiwitaanslag en oogaandoeningen. Dit omdat je daglenzen maar één dag draagt. Bacteriën en aanslag krijgen geen kans om zich te vermenigvuldigen en op te hopen op de lens. Je voorkomt hiermee gevoelige ogen of andere klachten. Dit maakt daglenzen een veiligere en hygiënischere optie dan maandlenzen.   

  • Je kunt ze dragen bij hooikoorts. Omdat je week- en maandlenzen langer draagt, vangen deze lenzen meer stuifmeel op. Dit kan jouw hooikoortsklachten, zoals rode en prikkende ogen, erger maken. Met daglenzen heb je hier minder last van.  

  • Je kunt ze dragen tijdens het sporten, als je normaal een bril draagt. Tijdens het sporten is het namelijk veel comfortabeler en handiger om lenzen te dragen dan een bril. De meeste sporten kun je gewoon uitvoeren met lenzen in, maar bij sommige sporten kun je het dragen van lenzen beter vermijden. Vraag jouw contactlensspecialist naar de mogelijkheden van het dragen van lenzen bij jouw sport.   

  • Je kunt toch lenzen dragen, ondanks een overgevoeligheid voor lenzenvloeistof. Daglenzen gooi je namelijk direct na gebruik weg.   

  • Daglenzen zijn duurzamer om te dragen dan maandlenzen. Met maandlenzen produceer je jaarlijks namelijk net wat meer afval dan met daglenzen. Dit komt door het aantal flessen lenzenvloeistof dat je gebruikt met maandlenzen.  

Nadelen

  • Als je iedere dag lenzen draagt, zijn daglenzen iets duurder dan maandlenzen. Je gebruikt namelijk iedere dag een nieuw setje, en ieder paar daglenzen wordt apart verpakt. Daarom vallen ze uiteindelijk iets duurder uit dan week- of maandlenzen.

Bekijk onze daglenzen Bekijk onze maandlenzen

Veelgestelde vragen over dag- en maandlenzen

Probeer je nieuwe lenzen uit met proeflenzen van Pearle

Denk je erover na om over te stappen van maandlenzen op daglenzen, of andersom? Maak dan een afspraak voor een contactlenscontrole. Hij of zij checkt voor je of het mogelijk (en verstandig) is om over te stappen op basis van jouw voorschrift en ogen. Doe meteen een oogtest wanneer je er bent. Zo weet je zeker dat jouw meetgegevens weer helemaal up-to-date zijn. 

 

Wil je voor het eerst lenzen gaan dragen? Maak dan een afspraak voor een oogmeting eerste keer lenzen (t.w.v. €25). Onze contactlensspecialisten helpen je bij het vinden van de meest geschikte lenzen, en ze helpen je met het in- en uitdoen en het schoonmaken van de lenzen.

Maak een afspraak