Is het slapen met lenzen in gevaarlijk? 

Het kan riskant zijn om lenzen te dragen tijdens het slapen. Je ogen hebben voldoende zuurstof nodig zodat ze niet gaan irriteren. Als je lenzen draagt tijdens het slapen, krijgen je ogen niet gevoeg zuurstof, wat kan leiden tot rode, pijnlijke en/of droge ogen bij het wakker worden. Het kan zelfs zo erg gaan irriteren dat het bindvlies van je oog kan gaan opzwellen. Dit zorgt ervoor dat de lens aan het hoornvlies kan blijven plakken. Het is daarom verstandig om je lenzen niet in te houden tijdens het slapen.

Wat zijn de gevolgen van slapen met lenzen?

Slapen met lenzen in kan best wat gevolgen hebben. Wanneer je ’s nachts slaapt, knipper je niet met je ogen. Wanneer je tijdens je slaap lenzen draagt, kan dit voor problemen zorgen. Maar waarom kan je dan beter niet met lenzen in slapen?

Wanneer je wakker bent en je je ogen open hebt, knipper je met je ogen. Door te knipperen komt er zuurstof via het traanvocht tussen je lens en het hoornvlies. Dit houdt de lens gehydrateerd. Wanneer je ogen gesloten zijn tijdens het slapen, ontvangen ze automatisch geen zuurstof. Wat je ogen dan doen, is de bloedvaten vergroten. Dit is een natuurlijke reactie en zorgt ervoor dat ze toch zuurstof krijgen. De vergroting van de bloedvaten in het oog kunnen ervoor zorgen dat je lenzen zich vastzuigen aan het hoornvlies. Is dit het geval en probeer je de lens uit het oog te verwijderen? Doe dit dan voorzichtig en probeer ze niet hardhandig te verwijderen. Het zou dan kunnen dat je het hoornvlies beschadigt. Slapen met lenzen in kan dus gevaarlijk zijn.

Tips na het slapen met lenzen 

Heb je met lenzen in geslapen? We geven je graag wat tips over wat je kan doen om je ogen zo min mogelijk te irriteren. 

Kun je een middagdutje doen met lenzen? 

Hoe lang mag je slapen met lenzen in? We raden het af om te slapen met lenzen, of het nu gaat om een uurtje of de hele nacht. Wanneer je toch per ongeluk eventjes in slaap valt met je lenzen in, zijn de gevolgen waarschijnlijk minder erg dan wanneer je een hele nacht met lenzen in slaapt. Er is alsnog een kans dat je wakker wordt met geïrriteerde ogen, maar dit is meestal tijdelijk. Knipper na het dutje met je ogen, zodat het traanvocht je ogen en de lenzen bevochtigt, en de irritatie gaat vanzelf over.

Hoe lang mag je slapen met lenzen?

Omdat ieder oog anders in elkaar zit, kunnen we geen vast aantal minuten vaststellen waarin jij zorgeloos kan slapen met lenzen in, zonder last te krijgen van geïrriteerde ogen. Is slapen met lenzen slecht? We raden het in ieder geval niet aan. Probeer altijd je lenzen uit te doen voordat je gaat slapen.