Is het gevaarlijk om met lenzen te slapen?

Ja, slapen met lenzen kan vervelende gevolgen hebben. Je hoornvlies ontvangt zo ‘s nachts namelijk te weinig zuurstof. Daarom word je na een nacht slapen met lenzen vaak wakker met rode, pijnlijke en/of droge ogen. Daarnaast kan het bindvlies in je oog opzwellen, waardoor de lens zich vastzuigt aan je hoornvlies. 

Slaap je regelmatig met lenzen in? Dan kun je zelfs last krijgen van ernstige klachten, zoals een oogontsteking, hoornvlieszweren of een hoornvliesontsteking.

Wat gebeurt er als je slaapt met lenzen?

Als je slaapt met lenzen, krijgen je ogen niet voldoende zuurstof en drogen ze uit. Dat zit zo: overdag knipper je met je ogen. Zo komt er zuurstof via het traanvocht tussen je lens en hoornvlies. Dit zorgt voor gehydrateerde ogen.

Tijdens het slapen knipper je niet. Wanneer je slaapt met lenzen in, ontvangen je ogen dus niet voldoende zuurstof. Je hoornvlies is dan helemaal afgesloten van de buitenlucht, omdat zowel je lens als je ooglid ertussen zit. 

De natuurlijke reactie van je ogen is dan om de bloedvaten te vergroten, om ze zo toch van zuurstof te voorzien. Dit zorgt ervoor dat je wakker wordt met rode ogen. Daarnaast kunnen je contactlenzen zich vastzuigen aan het hoornvlies door de vergroting van de bloedvaten en de uitdroging van je ogen.

Kun je een dutje doen met lenzen?

We raden het af om te slapen met lenzen, of je nu een klein dutje doet of een hele nacht doorslaapt. Doe je toch (per ongeluk) een dutje met je lenzen nog in? Dan zijn de gevolgen voor je ogen gelukkig wel minder heftig dan bij een volledige nacht slaap. 

Vaak word je na een dutje met lenzen in wakker met droge ogen. Knipper in dat geval een aantal keer met je ogen om ze te bevochtigen met traanvloeistof. Zo zijn je droge ogen snel verleden tijd!

Tips na het slapen met lenzen

Ben jij wakker geworden met je lenzen nog in? Volg dan deze tips:

  • Hydrateer je ogen door te knipperen. Doordat je lenzen geen zuurstof hebben ontvangen tijdens het slapen, moet je ze de tijd geven om te weer hydrateren. Knipper je ogen een paar keer, zodat traanvocht op en tussen je lens kan komen.

  • Heb je daglenzen in? Gooi deze dan direct weg. Week- of maandlenzen moet je grondig grondig schoonmaken voordat je ze weer kunt dragen. 

  • Wacht minimaal 24 uur voordat je weer (nieuwe) lenzen indoet. Zo geef je je ogen voldoende tijd om te rusten en te herstellen. Kies deze dag voor je bril om je ogen zo veel mogelijk te ontlasten. 

​​​Twijfel je of je – per ongeluk – iets beschadigd hebt door het dragen van lenzen tijdens het slapen? Maak dan een afspraak bij jouw contactlensspecialist of opticien, of ga naar de huisarts.

Wat moet je doen als je lens is vastgezogen aan je hoornvlies?

Komt de lens niet los en lijkt deze vastgezogen? Dit is een veelvoorkomend gevolg van het slapen met lenzen. Gebruik niet meer kracht dan normaal en trek de lens nooit hard los als deze zit vastgezogen. Dit kan je hoornvlies namelijk blijvend beschadiging of zorgen voor infecties van het bindvlies. 

Druppel wat lenzenvloeistof in je oog om de lens weer te hydrateren. Zodra je denkt dat de lens weer voldoende vochtig is, kun je deze rustig uit je oog halen. Heb je geen lenzenvloeistof in huis? Als je dit echt nergens kunt vinden, gebruik dan in het uiterste geval een lichte zoutoplossing.

Welke lenzen zijn geschikt om mee te slapen?

Nachtlenzen zijn speciaal ontworpen om te dragen wanneer je slaapt. Je doet ze voor het slapen in, en je doet ze weer uit wanneer je wakker wordt. Deze lenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt. Zo heb jij overdag scherp zicht, zonder een bril of lenzen te hoeven dragen. Ideaal! Wil jij weten hoe nachtlenzen precies werken en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan hier alles over nachtlenzen.

Maak een afspraak en laat je adviseren

Benieuwd naar nachtlenzen? Kom dan langs in een van onze winkels of maak alvast een afspraak online. Onze opticiens adviseren je graag. 

Vind een winkel Maak een afspraak