Hoe werken gepolariseerde glazen?

Een gepolariseerde zonnebril verschilt van een ‘gewone’ zonnebril. Waar een gewone zonnebril alleen de lichtintensiteit vermindert, nemen gepolariseerde glazen ook lichtschittering weg. Maar wat is lichtschittering eigenlijk? (Zon)licht komt neer op elk voorwerp of oppervlakte en wordt vervolgens deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Meestal hebben wij te maken met horizontale lichtreflectie, omdat we rechtop staan of zitten. Bijvoorbeeld wanneer we autorijden, naar water kijken, skiën of snowboarden. Een zonnebril met polariserende glazen bevat een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Met andere woorden: in plaats van lichtvermindering, absorberen gepolariseerde zonneglazen horizontaal licht.

Hoe herken je een gepolariseerde zonnebril?

Misschien heb je nog een oude zonnebril ergens liggen of heb je een zonnebril cadeau gekregen, maar weet je niet of deze gepolariseerde glazen heeft. Je kunt vrij eenvoudig testen of een zonnebril gepolariseerd is of niet. Gepolariseerde glazen absorberen namelijk horizontaal licht. Kijk je met je zonnebril naar een lichtschittering en draai je de bril vervolgens in een hoek van 90° ten opzichte van het licht, bijvoorbeeld door achterover te leunen? Met een gepolariseerde zonnebril zie je dan de lichtintensiteit veranderen.

Je kunt de zonnebril ook testen door deze in een hoek van 45° ten opzichte van je mobiele telefoon te houden. Je mobiel straalt namelijk gepolariseerd licht uit onder diezelfde hoek. Als je je zonnebril afwisselend onder +45° en -45° houdt, wordt het beeld bij een van die hoeken donkerder.

Gepolariseerde zonnebrillen bij Pearle

Lijkt een gepolariseerde zonnebril jou wel wat en wil je er een aanschaffen? Bij Pearle hebben we een uitgebreide collectie gepolariseerde zonnebrillen. Je hebt keuze uit verschillende stijlen en merken. Zo vinden we altijd de beste gepolariseerde zonnebril voor jou. Ben je op zoek naar een zonnebril op sterkte? Ook dat is mogelijk. Bij het aanschaffen van een zonnebril op sterkte kun je voor de extra glasoptie gepolariseerde glazen kiezen. Twijfel je nog of gepolariseerde glazen de beste optie zijn voor jou of heb je nog andere vragen? Kom dan gerust naar een Pearle winkel bij jou in de buurt. Daar helpen we je graag verder.

Shop gepolariseerde zonnebrillen  Vind een winkel