Verschil harde en zachte lenzen

Harde en zachte lenzen verschillen voornamelijk van elkaar wat betreft het materiaal waarvan de lenzen gemaakt zijn. Harde lenzen zijn van vormvast materiaal gemaakt en zijn dus niet buigzaam. Ze worden speciaal op maat gemaakt en kunnen meerdere jaren meegaan. Zachte lenzen daarentegen zijn niet van vormvast materiaal gemaakt en zijn dus wel buigzaam. Zachte lenzen koop je voorverpakt bij de opticien en moet je regelmatig vervangen (per maand, week of dag). Dit is kort samengevat het grootste verschil tussen beide soorten lezen. Benieuwd naar de voor- en nadelen van elke type lens? We leggen het hieronder verder uit.

Harde lenzen

Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. In het verleden werden ze van glas gemaakt, maar dat is allang niet meer zo. Vandaag de dag worden harde lenzen van kunststof gemaakt. Dit materiaal heeft een lange levensduur en laat veel zuurstof door. Harde lenzen worden op maat gemaakt en zijn daarom alleen verkrijgbaar bij de opticien. Online is dit type lens niet te koop. Benieuwd naar de voor- en nadelen van harde lenzen? We zetten het voor je op een rijtje:

Zachte lenzen

Waar harde lenzen dus niet buigzaam zijn, zijn zachte lenzen dat wel. Zachte lenzen vormen zich dan ook naar de vorm van je oog. Ze worden over het algemeen gemaakt van hydrogel of silicone hydrogel. Zachte lenzen worden niet op maakt gemaakt en koop je dus voorverpakt online of in de winkel bij een opticien. Zachte lenzen bestaan in veel verschillende varianten, denk bijvoorbeeld aan maand-, week- en daglenzen. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben we de voor- en nadelen van zachte lenzen ook voor je op een rijtje gezet:

Harde of zachte lenzen?

Je weet nu wat het verschil is tussen zachte en harde lenzen en wat de voor- en nadelen van beide lenzen zijn. Welke type lens je uiteindelijk kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je levensstijl. Heb je nog vragen of wil je graag nog meer advies ontvangen? Kom dan langs bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Daar helpen onze ervaren opticiens je graag verder en bepalen we samen wat de beste soort lens voor jouw ogen is. Wil je ondertussen al meer informatie over het dragen van lenzen? Op onze alles over lenzen pagina vind je vele artikelen met handige informatie over lenzen. Zien we je snel in onze winkel?

Vind een winkel Maak een afspraak