Oogmeting voor kinderen

Er zijn geen speciale lenzen voor kinderen. Net zoals volwassenen mogen kinderen standaard dag- of maandlenzen dragen. Mits jouw kind geen complexe oogafwijking heeft en geen speciale lenzen nodig heeft. Een oogmeting voor kinderen tot 18 jaar wordt altijd uitgevoerd door een oogarts. Raadpleeg de oogarts van je kind voor een oogmeting en vind vervolgens de beste lenzen voor je kind bij Pearle.

Vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen?

Wanneer je kind ongemakken ervaart bij het dragen van een bril, vraag je je vast af: vanaf welke leeftijd mag je lenzen dragen? Er is geen minimum leeftijd waarop een kind lenzen mag dragen, maar als we kijken naar de groei van het oog, dan zijn de ogen van een kind op 8-jarige leeftijd klaar voor het dragen van lenzen. Het dragen van lenzen bij kinderen is niet schadelijk voor de groei van de ogen van je kind. Het ene kind begint al met lenzen dragen rond een leeftijd van 8 jaar, en de ander pas rond de leeftijd van 15 jaar.

Wat wel een belangrijke factor is die meespeelt in het besluit, is of jouw kind verantwoord en hygiënisch met contactlenzen om kan gaan. Natuurlijk kan dit altijd met behulp van ouders. Als je contactlenzen gaat dragen is het van groot belang dat je deze goed schoonhoudt. Wanneer je dit niet doet, kunnen er vervelende klachten opspelen zoals irritaties en ontstekingen. Naast het schoonmaken van de contactlenzen is het ook belangrijk om regelmatig het lenzendoosje te reinigen.

Wanneer is een kind klaar voor lenzen?

Je vraagt je af of je kind lenzen mag gaan dragen. We weten nu dat de leeftijd van je kind niet een hele grote rol speelt, maar de mate van verantwoordelijkheid wel. Of je kind contactlenzen mag dragen, hangt af van de volgende factoren:

  • De mate van zelfstandigheid van je kind;
  • Of je kind er hygiënisch mee om kan gaan;
  • Of de ogen van je kind lenzen kunnen verdragen.

Is je kind zelfstandig genoeg? 

Voor het dragen van lenzen moeten kinderen enigszins zelfstandig kunnen handelen. Het is van belang dat kinderen, met of zonder behulp van ouders, de lenzen elke dag in en uit kunnen doen op de juiste manier. Ga daarom na of jouw kind hier zelfstandig genoeg voor is.

Kan je kind hygiënisch met lenzen omgaan?

Het is belangrijk om hygiënisch met contactlenzen om te gaan om ontstekingen te voorkomen. Wil je kind maandlenzen gaan dragen? Dan is het belangrijk om deze elke dag goed schoon te maken en op de juiste manier te bewaren, omdat deze lenzen voor langere tijd gedragen worden. Daglenzen zijn lenzen die één keer gedragen worden en elke avond weggegooid worden.

Kunnen de ogen van je kind lenzen verdragen?

Voordat kinderen lenzen kunnen dragen, is het belangrijk dat de ogen van het kind de lenzen kan verdragen. Laat daarom een oogarts kijken naar de gezondheid van de ogen van je kind. Hieruit zal de oogarts opmaken of het dragen van lenzen mogelijk is.

De voordelen van lenzen voor kinderen 

Het dragen van lenzen kan veel voordelen hebben voor een kind.

De nadelen van lenzen voor kinderen 

Het dragen van contactlenzen bij kinderen kan ook een aantal nadelen hebben, die je bij het dragen van een bril niet ervaart.