Kun je zwemmen met lenzen?

Nee, zwemmen met lenzen is geen goed idee. In water zitten namelijk ontelbare micro-organismen, schimmels, bacteriën en chemicaliën. Dit geldt niet alleen voor natuurwater, maar ook voor chloor- en zoutwater zwembaden. Wanneer deze micro-organismen op je lens terechtkomen, kunnen ze geïrriteerde ogen en vervelende oogontstekingen veroorzaken.

Zwemmen met lenzen kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer je door besmet water een pseudomonas bacterie in je oog krijgt, kun je in het ergste geval zelfs blind worden.  

Zwemmen met zachte lenzen

Zachte lenzen werken als een soort spons: ze absorberen veel water. Daardoor is de kans op infecties groter dan bij harde lenzen. Ook kunnen deze lenzen van vorm veranderen, wat kan zorgen voor wazig zicht

Zwem je met zachte lenzen in het zwembad? Dan kan het chloorwater ervoor zorgen dat je lenzen strakker komen te zitten, waardoor je ze moeilijker uit krijgt. Daarnaast kun je last krijgen van rode ogen door de irritatie.

Zwemmen met harde lenzen

Harde lenzen zitten niet direct op je oog, maar drijven op laagje vocht (traanfilm). Wanneer je gaat zwemmen met harde lenzen, kan het water ervoor zorgen dat de lens losraakt van dit traanfilm en je hem kwijtraakt. Erg vervelend, want harde lenzen zijn op maat gemaakt en erg prijzig.

Wat zijn alternatieven voor zwemmen met lenzen?

Is jouw zicht zodanig slecht, dat je zonder bril of lenzen niks ziet in het water? Dan heb je gelukkig een aantal andere opties:

  • Een duik- of zwembril op sterkte.

  • Een zonnebril op sterkte. Dit is vooral handig als je voornamelijk boven water bent, bijvoorbeeld wanneer je een baantje trekt. 

Toch zwemmen met lenzen in? Gebruik dan daglenzen

Heb je geen alternatief en wil je toch zwemmen met lenzen in? Kies dan bij voorkeur voor daglenzen. Omdat je deze elke dag vervangt, krijgen micro-organismen nauwelijks de kans om zich op de lenzen vast te zetten en te vermenigvuldigen.

Tips voor het zwemmen met daglenzen:

  • Tip 1: zwem kort. Hoe langer je in het water bent, hoe meer kans op oogontstekingen of irritaties.

  • Tip 2: haal je lenzen er na het zwemmen direct uit en gooi ze weg. 

  • Tip 3: spoel je ogen grondig met lenzenvloeistof.

  • Tip 4: zorg ervoor dat je genoeg setjes daglenzen meeneemt als je op vakantie gaat. 

Ook wanneer je de bovenstaande tips volgt, kan zwemmen met daglenzen nog steeds zorgen voor oogontstekingen of irritaties. Kom je uit het water en heb je last van geïrriteerde ogen? Doe dan de aankomende paar uur geen nieuwe lenzen in. Reinig daarnaast je ogen nogmaals met lenzenvloeistof voordat je een nieuw setje indoet.

Lees hier onze tips voor lenzen op vakantie

Kun je douchen met lenzen?

Nee, ook douchen met lenzen is niet verstandig. Net als bij zwemmen komen je lenzen tijdens het douchen in contact met water. En hoewel douchewater schoon lijkt, bevat dit ook schimmels en bacteriën. Doe daarom je lenzen uit voordat je onder de douche stapt.

Ben je vergeten om je lenzen uit te doen? Haal ze er dan meteen na het douchen uit. Gooi je daglenzen daarna meteen weg en maak weeklenzen, maandlenzen en harde lenzen schoon met lenzenvloeistof.

Veelgestelde vragen over zwemmen met lenzen

Maak een afspraak en laat je adviseren

Benieuwd of je huidige lenzen goed bij je leefstijl passen? Kom dan langs in een van onze winkels of maak alvast een afspraak online. Onze opticiens adviseren je graag.

Vind een winkel Maak een afspraak