Tip 1: Lenzenvloeistof mag mee in je handbagage, mits je aan de voorwaarden voldoet

Elk flesje lenzenvloeistof mag maximaal 100 milliliter bevatten. Daarnaast mag je in totaal tien flesjes vloeistof meenemen, wat neerkomt op 1 liter aan vloeistoffen. 

Zit jouw lenzenvloeistof in een grotere flacon? Koop dan speciale reisflesjes bij de drogist. Verdeel je vloeistof over de flesjes et voilà: je vloeistof kan mee in je handbagage. Reis je ook met ruimbagage? Neem dan een klein flesje lenzenvloeistof mee in je handbagage en stop de rest in de koffer die je incheckt. 

Tip 2: Kies voor daglenzen 

Draag je normaal maandlenzen? Overweeg dan om daglenzenn te dragen op vakantie. Deze lenzen zijn erg hygiënisch, omdat je elke dag een nieuw setje draagt. Erg fijn als je bijvoorbeeld een lens kwijtraakt. Ook heb je met deze lenzen geen lenzenvloeistof nodig. 

Tip 3: Reinig je lenzendoosje met lenzenvloeistof

In veel landen kun je je lenzendoosje namelijk niet met kraanwater omspoelen. Heb je geen lenzenvloeistof bij de hand? Gebruik dan een speciale zoutoplossing of koolzuurvrij mineraalwater uit een ongeopende fles. 

Tip 4: Bewaar je daglenzen en lenzenvloeistof op een koele plek

Ga je op vakantie naar een warm land? Laat je daglenzen en lenzenvloeistof dan niet te warm worden. Je kunt deze producten het beste bewaren op een plek tussen de 4 en 25 graden, zoals een koelkast. Ben je aan het kamperen? Bewaar ze dan in de koelbox. 

Tip 5: Bedenk een alternatief voor tijdens het zwemmen

Zwemwater bevat veel micro-organismen en bacteriën die achter je lenzen gaan zitten en een oogontsteking kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het chloor in zwembadwater zorgen voor irritatie en (te) strak zittende lenzen. Wil je weten wat je wél kunt doen? Lees hier alles over de alternatieven voor zwemmen met lenzen

Tip 6: Doe je lenzen in voordat je je insmeert met zonnebrandcrème 

Zo voorkom je dat er zonnebrandcrème achterblijft op je lenzen, die kan zorgen voor geïrriteerde ogen en wazig zicht. Heb je per ongeluk toch de verkeerde volgorde aangehouden? Wrijf dan niet in je ogen, maar haal je lenzen er gelijk uit en maak ze goed schoon.  

Tip 7: Neem ook je bril mee op vakantie 

Zo heb je altijd een oplossing achter de hand als je last krijgt van je ogen. Daarnaast is een bril erg fijn in het vliegtuig, omdat de airconditioning vaak zorgt voor droge en geïrriteerde ogen. Bovendien zet je hem gemakkelijk even af als je tijdens een lange vlucht wilt slapen. Slapen met lenzen kan namelijk zorgen voor pijnlijke, droge en/of rode ogen.