Wat te doen als je je lenzenvloeistof bent vergeten?

Je lenzenvloeistof vergeten is erg vervelend, vooral voor de conditie van je contactlenzen. Om direct antwoord te geven op de vraag of er een alternatief is voor lenzenvloeistof: die is er helaas niet. Lenzenvloeistof is heel belangrijk voor je contactlenzen omdat er verschillende stoffen in zitten die jouw lenzen reinigen. Met de lenzenvloeistof reinig en desinfecteer je jouw lenzen, maar je zorgt er ook voor dat de contactlenzen het juiste vochtgehalte en de kwaliteit behouden.

Om je ogen gezond te houden is het belangrijk om je lenzen elke avond schoon te maken. Een goede reiniging van je contactlenzen voorkomt de aanwezigheid van bacteriën op je lenzen en zo ga je ook oogontstekingen tegen. We vertellen je graag wat je wel en ook vooral het beste niet kunt doen wanneer je jouw lenzenvloeistof vergeten bent.  

Hoe lang kan je lenzen bewaren zonder lenzenvloeistof? 

Wanneer je je lenzenvloeistof vergeten bent, is het dus niet handig om water te gebruiken als alternatief. Maar hoe lang kunnen lenzen dan zonder lenzenvloeistof? Harde lenzen kun je droog bewaren. Zorg hierbij wel dat ze op een schone plek liggen, zoals bijvoorbeeld een klein schaaltje. Wanneer je ze de volgende ochtend weer in doet, spoel ze dan eerst af met water. Zorg wel dat dit water gekookt en afgekoeld is. dit niet vaker, want op deze manier reinig je je contactlenzen dus niet. Waarom kan je contactlenzen wel afspoelen met water maar kan je ze er niet een nachtje in bewaren? Dit komt omdat contactlenzen vocht als het ware opzuigen wanneer ze hier langere tijd in liggen. Zo worden dus ook alle bacteriën in de lenzen gezogen en zorgt dit voor veel ongemakken.

Zachte lenzen kun je beter niet droog bewaren, dus leg deze niet de hele nacht op een schaaltje. Zachte lezen worden namelijk erg droog en drogen uit. Probeer ze daarna ook vooral niet vochtig te maken met water, want dit water wordt helemaal opgezogen. Dit zorgt voor vuiltjes en bacteriën en uiteindelijk voor oogirritaties of erger. Maar hoe lang kan je zachte lenzen dan bewaren zonder lenzenvloeistof, en hoe? Zachte lenzen kun je prima een nachtje in je ogen houden. Het kan voorkomen dat dit zorgt voor enkele irritaties aan de ogen, dus doe dit niet vaker. Laat je zachte lenzen enkel ’s nachts in wanneer het echt niet anders kan.

Ben je op zoek naar lenzenvloeistof? Lenzenvloeistof bestellen kan gemakkelijk online bij Pearle. Wil je liever naar de winkel komen om een goede lenzenvloeistof aan te schaffen, of heb je nog vragen? Onze opticiens helpen je graag verder.

Vind een winkel  Maak een afspraak