Droge ogen door lenzen 

Heb je wel eens last van droge ogen? Wanneer je hier last van hebt, maken je ogen te weinig traanvocht aan of de kwaliteit van het traanvocht is niet voldoende. Dit kan worden veroorzaakt door het te lang dragen van je contactlenzen, het niet goed schoonmaken van je contactlenzen of als je contactlenzen draagt die niet goed aansluiten op jouw ogen.

Lees meer over droge ogen

Wat zijn zuurstofdoorlatende lenzen?

Zuurstofdoorlatende lenzen zijn contactlenzen die meer zuurstof doorlaten dan andere lenzen. Omdat de lenzen meer zuurstof doorlaten, kun je ze langer dragen. Ook is hierbij de kans op geïrriteerde ogen kleiner. Zuurstofdoorlatende lenzen zijn er in zowel harde als zachte lenzen.

Waarom hebben je ogen zuurstof nodig?

Het hoornvlies is de voorste laag van het oog en daarbij een erg belangrijke beschermlaag. Het hoornvlies is transparant. Dit komt omdat je helder door het hoornvlies heen moet kunnen kijken. Het hoornvlies bevat geen bloedvaatjes die zuurstof aanvoeren en CO2 weer afvoeren. Hoe worden je ogen dan van zuurstof voorzien? Het aanvoeren van zuurstof gebeurt via het traanvocht. Het traanvocht haalt zuurstof uit de buitenlucht. Het afvoeren van CO2 en afvalstoffen gebeurt ook via het traanvocht, maar dan precies andersom.

Omdat contactlenzen op het hoornvlies worden geplaatst, belemmeren deze het contact van het traanvocht met de buitenlucht. Hierdoor krijgen je ogen minder zuurstof dan normaal gesproken, zonder contactlenzen. Dit kan zorgen voor irritatie en droge ogen. Hebben jouw ogen langdurig zuurstoftekort? Bijvoorbeeld doordat je jouw lenzen te lang achter elkaar hebt gedragen? Dan bestaat er een kans op blijvende schade.

Het belang van traanvocht

Traanvocht is belangrijk voor de ogen omdat traanvocht ervoor zorgt dat zuurstof de ogen bereikt. Het traanvocht haalt zuurstof uit de buitenlucht. Het is van belang dat het traanvocht zowel in contact staat met de buitenlucht als met het hoornvlies. Dit zorgt ervoor dat zuurstof ook de achterkant van de lens bereikt.

Gewone lenzen gemaakt van hydrogel zorgen ervoor dat traanvocht niet in contact komt met de buitenlucht. Het vocht in de lenzen zorgt dan voor de aanvoer van zuurstof. Zuurstofdoorlatende lenzen zorgen ervoor dat het traanvocht wel in contact komt met de buitenlucht. Zuurstofdoorlatende lenzen zorgen dus voor meer zuurstof voor je ogen en minder droogheid en irritatie.

Wat zijn de beste lenzen voor droge of gevoelige ogen?

Heb jij snel last van droge of gevoelige ogen, vooral wanneer je contactlenzen draagt? Wat zijn dan de beste lenzen voor jou? Wanneer je snel last hebt van droge ogen tijdens het dragen van lenzen, kunnen contactlenzen met een hoog watergehalte de oplossing zijn voor jou. Daarnaast zijn silicone hydrogel lenzen de meest ademende zachte contactlenzen en worden deze vaak aangeraden aan mensen die last hebben van droge ogen. Om droge ogen tegen te gaan tijdens het dragen van contactlenzen, is een goede zuurstofdoorlaatbaarheid zeker van belang.

8 tips voor contactlensdragers met droge ogen 

We geven je graag een paar tips als jij contactlenzen draagt en vaak last hebt van droge ogen.