Logo
  
Hier vindt u uw opticien
Hier vindt u uw opticien

Getuigenissen

Lees zelf de getuigenissen van enkele van onze medewerkers die werken gecombineerd hebben met leren en nu als opticien aan de slag zijn.

Laat je inspireren door de deze getuigenissen en solliciteer op 1 van onze vacatures of stuur een spontane sollicitatie!Sanne Vandebril

Pearle Opticien

Bron: VDAB

org-be_pearle:/content_images/2017/09/sanne.png

Sanne Vandebril -what’s in a name?- studeerde af als schoonheidsspecialiste, maar vond als opticien de job van haar leven. Sanne: “Ik help graag mensen, ik hou van cijfers en ik heb oog voor esthetiek. Drie competenties die nodig zijn om mijn werk te doen.

Terug naar school

Natuurlijk kon ik als schoonheidsspecialiste niet zomaar beginnen werken als opticien. Het is een beroep met een behoorlijk technische achtergrond. Daarom volg ik momenteel een opleiding van drie jaar in avondschool. Ik zit nu in mijn voorlaatste jaar. Twee keer per week ga ik naar de les. Ik krijg er een brede waaier aan vakken, zoals wiskunde, optica en anatomie. Die kennis is nodig om de sterkte van de glazen te kunnen berekenen en mensen weer scherp te laten zien.


Ook al heb ik mijn diploma nog niet, toch draai ik al prima mee in de winkel waar ik werk. Met vragen kan ik steeds terecht bij mijn drie collega’s, en de winkelverantwoordelijke kijkt mijn werk na.

Mijn werkdag

Hoe ziet m’n werkdag eruit? ‘s Ochtends, voor de winkel opent, controleer ik de leveringen. Elke dag komen er nieuwe monturen en brillenglazen toe. Die pak ik uit, kijk na of de juiste modellen geleverd zijn en controleer op eventuele schade. Nadien open ik de winkel en help ik de klanten.


Iemand die niet goed meer ziet, gaat soms eerst langs bij de oogarts. Die beslist na een onderzoek welke glazen nodig zijn. Klanten kunnen met of zonder zo’n voorschrift bij ons terecht. Hebben ze geen voorschrift? Dan doe ik eerst een oogmeting. Zo’n meting gebeurt met hetzelfde apparaat als bij de oogarts. Het verschil is dat ik de oogdruk niet meet en geen medische vaststellingen doe. Merk ik iets abnormaals op, dan stuur ik de klant toch nog door naar de oogarts.


Na de meting zoek ik samen met de klant een passend montuur. De ene dag gaat dat vlotter dan de andere: een bril kiezen doe je niet elke dag! Sommigen weten meteen wat ze willen, anderen hebben geen idee waar te beginnen. Zelf draag ik al een bril sinds mijn 12 jaar: ik heb dus al wat ervaring als brildrager. Dat helpt. Soms neemt de mutualiteit een deel van de brilkosten op zich. Dan zorg ik voor de nodige papieren en attesten waarmee de klant alles in orde kan brengen.

Perfecte bril

Vervolgens worden de glazen geslepen in de winkel, door mij of mijn collega’s. Tegenwoordig zijn brillenglazen niet meer van glas maar van kunststof. Het slijpen is een nauwgezet werk en gebeurt met een speciale machine. Het is belangrijk dat de glazen perfect zijn: het goede zicht van de klant hangt ervan af. Eenmaal klaar doe ik een laatste check en monteer de glazen in het brilmontuur. Dan is het nog even oppoetsen en… klaar!


Komt de klant z’n bril afhalen, dan zorg ik ervoor dat de bril goed past. Geen enkel hoofd, geen enkel oor is hetzelfde. Ik zorg ervoor dat de bril comfortabel zit door het montuur af te regelen en geef de nodige uitleg over het onderhoud ervan.


Sommige klanten willen liever geen bril, maar kiezen voor contactlenzen. Ook dan geef ik het nodige advies, bijvoorbeeld over de verschillende soorten lenzen. Zelf verdraag ik geen contactlenzen, maar dat vind ik niet erg. Er zijn zo veel mooie monturen!

Dankbaar

’s Avonds zorg ik er samen met m’n collega’s voor dat de winkel opgeruimd is en tellen we de kassa na. Zo staat alles klaar voor de volgende werkdag. Ik vind het heel fijn om als opticien klanten te kunnen helpen. Je doet iets heel concreets: je laat mensen opnieuw goed zien. Daar zijn ze vaak heel dankbaar voor!”

 

 

Jelle Jordaens

Pearle Opticien

org-be_pearle:/content_images/2014/over pearle/jelle.png

Werken en studeren

Ik koos ervoor om werken met studeren te combineren omdat je op deze manier het vak het snelste leert. Alles wat je leert, kan je meteen toepassen in de praktijk én je leert op het werk dingen die je in de les niet zou zien. De twee vullen elkaar dus perfect aan.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de optieksector toen ik als jobstudent op het hoofdkantoor van Pearle Opticiens België werkte. Na een aantel bezoeken aan een Pearle filiaal begon de interesse te groeien en kreeg ik de vraag of ik geen interesse had om de opleiding te starten.

Nadelen?

Ik besloot om ervoor te gaan, en heb er nog steeds geen spijt van! Het enige minpuntje was dat ik drie jaar lang slechts 1 dag per week vrij had. Ik ging maandag naar de les en werkte van dinsdag tot en met zaterdag.De leuke werksfeer in de winkel waar ik op dat moment werkte, zorgde er wel voor dat ik makkelijk kon volhouden. Ik had erg toffe collega’s op het werk en ook leuke studiegenoten. Ik ging met plezier naar de les omdat het niet de traditionele manier van lesgeven en leren was. De lessen zijn erg open en hebben een goed evenwicht tussen theorie en praktijk. Het eerste jaar is wel meer algemene theorie, maar daarna leer je enkel nog dingen waar je echt wat aan hebt op het werk.

Mijn doorsnee werkdag

Ik start de dag door de leveringen die toegekomen zijn na te kijken, en de toegekomen glazen te slijpen en in de monturen te plaatsen. Daarna bel ik alle klanten wiens bril klaar is op, met het leuke nieuws dat ze hun bril mogen komen ophalen. Verder help ik de klanten bij het kiezen van het juiste montuur en het juiste type glas dat ze nodig hebben. Als ze nog niet bij de oogarts zijn geweest, voer ik ook een oogmeting uit. Op tijd de voorraad monturen aanvullen met nieuwe collecties etc. hoort er ook bij.


Ik werk heel graag voor Pearle Opticiens, het een bedrijf met een heel leuke sfeer! Weten dat je zowel klanten met kleine als klanten met iets grotere budgetten kan helpen, zonder dat je minder kwalitatieve producten moet aanbieden, is heel fijn. De dagelijkse omgang met de klanten vind ik het leukste deel aan mijn job, elke dag is anders. Mensen helpen om beter te kunnen zien, dat is waar ik het elke dag voor doe.

 

 

Laurie De Pooter

Pearle Opticien

org-be_pearle:/content_images/2014/over pearle/laurie.png

Werken en studeren

Door Travailler et étudier te combineren werd de stap om terug te gaan studeren minder groot. Ik had ook niet het gevoel te moeten kiezen tussen mijn vaste job enerzijds en mijn ambitie om het diploma Opticien-Optometrist te behalen anderzijds. Ik koos voor de richting “optiek” omwille van de veelzijdigheid in de opleiding en de job, en ook vanwege de werkzekerheid die het diploma biedt.

Nadelen?

Het is wel wat plannen, om Travailler et étudier te combineren. Ik heb even moeten zoeken om een balans te vinden tussen het fulltime werken en s'avonds studeren, maar ik heb er zeker geen spijt van! Ik had het geluk te kunnen terugvallen op een zeer bekwame stagebegeleider die me steeds met raad en daad heeft bijgestaan. Verder had ik zelf ook een enorme “drive” om er te geraken.


Ik zou alle kandidaat-studenten aanraden om de lessen aandachtig te volgen, en de leerstof zeker wekelijks bij te houden. En uiteraard, zo veel mogelijk oefenen!

Mijn doorsnee werkdag

Op een doorsnee werkdag help ik onze klanten zo goed mogelijk verder door hen op alle gebied bij te staan met advies. Ik voer oogmetingen, contactlens-aanpassingen en controles uit, ik adviseer klanten bij hun montuur- en glaskeuze en slijp zelf ook brilglazen.


Daarnaast doe de inkoop van nieuwe monturen en / of zonnebrillen voor onze winkel in Hasselt.


En last but not least begeleid ik nu zelf twee stagiaires. Ik probeer om hen zo goed mogelijk te begeleiden, en hen met raad en daad bij te staan, zodat ze bij mij terecht kunnen, net zoals ik steeds bij mijn stagebegeleider terecht kon.

Het leukste aan de job van opticien-zaakvoerder

Dat is ongetwijfeld de variatie die er in zit; elke dag is anders, met andere klanten, andere metingen, andere uitdagingen,... Ik werk graag voor Pearle Opticiens omdat ik me hier erg gewaardeerd voel. Ik kreeg ook de kans om door te groeien van stagiaire tot zaakvoerder en geef ondertussen leiding aan een tof team van 4 personen.


Kortom, I love my job!

Welke bril past het best bij welk gezicht?

Word fan op Facebook!
 

Contactlenzen thuis bezorgd
 

Budgetvriendelijke selectie
 

Brillen

Zonnebrillen

Gebruiksvoorwaarden | Disclaimer & privacy | Algemene voorwaarden | Sitemap
Copyright

Welkom bij Pearle Opticiens: Kies hier uw taal
 
Bienvenue sur Pearle Opticiens: Choisissez vortre langue