Wat is een bloeduitstorting in het oog?

Als je je ogen van dichtbij bekijkt, dan zie je allemaal kleine bloedvaatjes lopen. Zo’n bloedvaatje kan plotseling knappen, waardoor er een felrode vlek in het oogwit verschijnt. Dit noemen we ook wel een bloeduitstorting in het oog. In veel gevallen kan een bloeduitstorting in het oog geen kwaad en doet het ook geen pijn. 
 

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog herken je aan een felrode vlek die uit het niets in het oogwit verschijnt. Vaak gaat het om een deel van het oogwit dat rood kleurt, maar het kan ook zo zijn dat het volledige oogwit verkleurt. Gewoonlijk gaat een bloeduitstorting in het oog niet samen met pijn, jeuk of irritatie. 

Wat is de oorzaak van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog ontstaat als er plotseling een bloedvaatje knapt. Dit kan zomaar gebeuren, maar ook als je bijvoorbeeld een klap tegen je oog krijgt, je oog ergens tegenaan stoot of door hard te persen of hoesten. Dan ontstaat er veel druk op je ogen, waardoor er een bloedvaatje kapot kan gaan. Mensen die bloedverdunners gebruiken lopen meer risico op een geknapt bloedvaatje dan anderen. 

Hoe ziet de behandeling van een bloeduitstorting in het oog eruit?

Hoewel een bloeduitstorting in het oog er ernstig uitziet, is het in veel gevallen ongevaarlijk en doet het meestal geen pijn. Vaak gaat de bloeduitstorting vanzelf over en is behandeling dus niet nodig. Het kan tot drie weken duren voordat de bloeduitstorting helemaal weg is. Draag je gewoonlijk contactlenzen? Draag dan tot de bloeduitstorting is verdwenen een bril om irritatie aan je oog te voorkomen. 

Tip: heb jij last van droge ogen door de bloeduitstorting? Gebruik dan oogdruppels of ooggel (bijvoorbeeld carmellose oogdruppels of carbomeer ooggel) om je ogen gehydrateerd te houden. Deze middelen zijn zonder recept bij de apotheek en drogist verkrijgbaar. 

Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

In sommige gevallen is het raadzaam om je huisarts te raadplegen als je een bloeduitstorting in je oog hebt, namelijk:

  • Als je je zorgen maakt. 

  • Als je twijfelt of het wel om een bloeduitstorting gaat.

  • Als je last hebt van bijkomende klachten, zoals tranende ogen, jeukende ogen, irritatie of het gevoel dat er iets in je oog zit. 

  • Als je bloedverdunners gebruikt. 

  • Als de bloeduitstorting na drie weken nog niet verdwenen is. 

Neem direct contact op met je huisarts of huisartsenpost als:

  • Je pijn hebt aan je oog. 

  • Je zicht is afgenomen. 

  • Je plotseling geen licht meer kunt verdragen.