Wat zijn leeslenzen?

Leeslenzen zijn contactlenzen die zijn ontworpen met zowel een leessterkte als een sterkte voor veraf. Dit zorgt ervoor dat je voortdurend door beide sterktes kijkt. Je hersenen schakelen automatisch over naar het scherpste beeld, wat resulteert in voortdurend scherp zicht. Leeslenzen worden vaak geassocieerd met multifocale lenzen, maar er bestaan ook andere typen lenzen waarin twee sterktes zijn verwerkt. Dan hebben we het over bifocale en monovisie lenzen.

Leeslenzen zijn om te lezen én voor veraf 

Het is niet veelvoorkomend dat leeslenzen alleen worden gedragen voor het lezen. De lenzen worden namelijk gebruikt voor lezen en voor veraf. Als je de lenzen draagt zonder de combinatie voor veraf, moet je steeds je lenzen uitdoen wanneer je scherp wil zien. Niet handig dus. Lenzen om te lezen zijn dus altijd lenzen met verschillende sterktes. Ondanks dat de lenzen niet alleen gebruikt worden om te lezen, heten ze wel leeslenzen. 

Leeslenzen tegen ouderdomsverziendheid 

Vaak bieden lees lenzen een uitkomst voor mensen die een zichtcorrectie nodig hebben voor veraf en na verloop van tijd ook moeite krijgen met zicht van dichtbij. Vaak komt het minder goed zien van dichtbij pas voor bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel en dit noemen we presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid. Dit kan worden verholpen met een leesbril, maar het is dus ook mogelijk om voor leeslenzen te gaan. Handig wanneer je niet afhankelijk wil zijn van een bril en deze niet constant op en af wil zetten.

De verschillende soorten leeslenzen 

Leeslenzen bieden niet alleen een correctie voor het lezen, maar ze helpen je zicht voor veraf ook verbeteren. Wanneer je denkt aan een correctie voor dichtbij en veraf, denk je al gauw aan multifocale lenzen. Naast deze lenzen zijn er ook bifocale en monovisie lenzen beschikbaar bij Pearle. We leggen je graag de verschillende opties uit. Zo kan jij kiezen tussen de optie die uitgaat naar jouw voorkeur.

Multifocale lenzen 

Multifocale lenzen zijn voorzien van verschillende sterktes. Zo hebben de lenzen sterktes voor veraf, voor dichtbij en daar tussenin. Om te zorgen dat jij op een gemakkelijke manier door de lens kan kijken, lopen deze sterktes vloeiend in elkaar over. In de lens bestaat een scheiding van sterktes, met een centrale sterkte die geleidelijk overgaat naar een andere sterkte aan de buitenkant. Je hersenen schakelen automatisch tussen deze sterktes om het scherpste beeld te verkrijgen, waardoor je constant scherp en helder zicht hebt. Over het algemeen duurt het iets langer om te wennen aan multifocale lenzen en zijn deze lenzen ook iets duurder dan andere lenzen.

Bifocale lenzen 

Terwijl de multifocale lens meerdere sterktes heeft verwerkt in de lens, hebben bifocale lenzen slechts twee sterktes verwerkt. Een sterkte voor dichtbij en een sterkte voor veraf. De sterkteverdeling van de bifocale lens is op een bepaalde manier opgesteld. Zo is het bovenste deel voorzien van een verte-sterkte en het onderste deel is voorzien van een leessterkte. Net zoals bij multifocale lenzen passen je hersenen automatisch het scherpste beeld aan. In tegenstelling tot de multifocale lens, lopen de sterktes bij de bifocale lens niet vloeiend in elkaar over. Hierdoor kunnen er sprongen in het beeld optreden tussen veraf en dichtbij. Om deze reden zijn bifocale lenzen steeds minder populair.

Monovisie lenzen 

Bij monovisie lenzen heb je in ieder oog een verschillende soort lens. Zo draag je een lens voor dichtbij in het ene oog en een lens voor veraf in het andere oog, waarbij zowel sferische als torische lenzen mogelijk zijn. Vergelijkbaar met multifocale en bifocale lenzen schakelen je hersenen automatisch naar het scherpste beeld voor goed zicht. Je draagt vaak de lens voor veraf op het dominante oog. Dit kan jouw contactlensspecialist vaststellen. Bij aanzienlijke verschillen in sterkte voor veraf en dichtbij kunnen klachten zoals hoofdpijn of dubbel- en wazig zien optreden. Daarom is het altijd belangrijk om jouw keuze in lens goed te bespreken met jouw contactlensspecialist.