Wat is het verschil tussen bijziendheid en verziendheid?

Bijziendheid (myopie)

Je ziet niet scherp van veraf. 

Min-sterkte.

Oorzaken:

  • Het oog is te lang.

  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol.

Verziendheid (hypermetropie)

Je ziet niet scherp van dichtbij.

Plus-sterkte.

Oorzaken:

  • Het oog is te kort.

  • Het hoornvlies of de ooglens is te plat.

  • Een verminderde elasticiteit van de ooglens (ouderdomsverziendheid).

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over bijziendheid en verziendheid.

Kun je bijziend en verziend tegelijk zijn?

Zie je zowel van dichtbij als van veraf niet scherp? Dan heb je waarschijnlijk last van een cilinderafwijking (astigmatisme). Astigmatisme komt op zichzelf voor, maar gaat in veel gevallen samen met bijziendheid of verziendheid. Het is dus niet zo dat je verziend en bijziend tegelijk bent aan hetzelfde oog. Dit is niet mogelijk; je oog kan namelijk niet zowel te kort als te lang zijn.

Je kunt wél een verschillende sterkte hebben voor elk oog. Dit noemen we anisometropie. Hiervan zijn verschillende soorten:

  • Myopische anisometropie: beide ogen zijn bijziend, maar elk oog heeft een andere sterkte.

  • Hyperopische anisometropie: beide ogen zijn verziend, maar elk oog heeft een andere sterkte.

  • Gemengde anisometropie: het ene oog is bijziend en het andere oog is verziend. In dit geval ben je dus zowel verziend als bijziend. 

Kunnen je ogen van min naar plus gaan, of andersom?

Je sterkte verandert door de jaren heen. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat je sterkte van min naar plus verandert, of andersom. 

Wanneer je ouder wordt, neemt de elasticiteit van je ooglens af. Hierdoor zie je van dichtbij steeds minder scherp. Deze aandoening noemen we ouderdomsverziendheid. Dit kan ervoor zorgen dat je sterkte verandert van bijvoorbeeld -1 naar +1. 

Daarnaast kan staar er op latere leeftijd voor zorgen dat je sterkte van plus naar min verandert. Staar zorgt er namelijk voor dat je ooglens boller wordt, waardoor de plus-sterkte afneemt. Dit kan er dus voor zorgen dat je sterkte verandert van bijvoorbeeld +1 naar -1. 

Wat is erger: verziendheid of bijziendheid?

Verziendheid en bijziend zijn beiden vervelend. Hierbij is de ene aandoening op zichzelf niet erger dan de ander. Welke aandoening erger is, wordt grotendeels bepaald door de hoogte van je sterkte. Zo is -8 een stuk vervelender dan +1, maar is +8 op zijn beurt weer veel onaangenamer dan -1. 

Wat komt vaker voor: verziend of bijziend?

Bijziendheid komt vaker voor dan verziendheid. Daarnaast komt deze aandoening steeds méér voor, vooral bij kinderen. Dit komt doordat kinderen tegenwoordig vaker op een tablet zitten dan buitenspelen. 

Wil je jouw ogen gezond houden? Pas dan de 20-20-2 regel toe.

Vind een winkel Maak een afspraak