Wat is bijziendheid (myopie)?

Bijziendheid, ook wel myopie, is één van de meest voorkomende oogafwijkingen. Bijziendheid bij kinderen houdt in dat zij dingen in de verte niet goed kunnen zien. Er komen lichtstralen binnen via het oog, en in de gebruikelijke situatie vallen deze lichtstralen precies op het netvlies. Bij bijziendheid (myopie) vallen deze lichtstralen net vóór het netvlies, in plaats van erop.

Dit kan twee oorzaken hebben: 

  • De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Dit betekent eigenlijk dat er sprake is van een te lange oogas. Dit is de meest voorkomende vorm van bijziendheid.
  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Dit is een minder voorkomende vorm van myopie.

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

In de meeste gevallen ontstaat bijziendheid bij kinderen op latere leeftijd. Dit noemen we juveniele bijziendheid. Soms worden kinderen geboren met bijziendheid. We spreken dan van congenitale myopie.

Sommige kinderen hebben meer kans om bijziend te worden. Dit komt vaker voor bij kinderen die te vroeg geboren zijn, waarbij bijziendheid in de familie zit, kinderen die veel binnen zijn en weinig buiten spelen of als kinderen veel van dichtbij kijken. Denk hierbij aan veel lezen en veel op schermen kijken. Tegenwoordig hebben steeds meer kinderen last van bijziendheid. Dit komt omdat kinderen minder buitenspelen en meer achter beeldschermen zitten, zoals tablets of telefoons. Ook op school zijn steeds meer beeldschermen. Gevolg hiervan kan zijn dat de oogbol langzaam ovaal wordt en daarmee wordt de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies groter.

De gevolgen van bijziendheid bij een kind kunnen groot zijn. Sterke bijziendheid vergroot de kans op oogaandoeningen, slechtziendheid en in het ergste geval zelfs blindheid op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om op tijd een oogmeting te laten doen en te zorgen voor een juiste zichtoplossing.

 

Hoe kan bijziendheid bij kinderen voorkomen worden? 

De kans op bijziendheid bij kinderen kan in sommige gevallen worden verkleind. Dit kan wanneer kinderen niet geboren zijn met bijziendheid. Als ouder kun je de volgende maatregelen nemen om bijziendheid bij je kind te verkleinen:

Tips voor het beperken van schermtijd

Het kan als ouder lastig zijn om de schermtijd van kinderen te beperken. Vooral wanneer je kind gewend is geraakt aan het lang of onbeperkt met een telefoon of tablet spelen. We geven je graag wat handige tips, zodat je gemakkelijker de schermtijd van je kind kan beperken.