Wat is keratoconus?
Keratoconus is een aangeboren oogaandoening die bij ongeveer 1 op de 2000 mensen voorkomt. Bij mensen met keratoconus is het hoornvlies net onder het midden iets dunner dan normaal. Hierdoor puilt het hoornvlies uit en krijgt het een kegelvorm. Dit proces verloopt traag: de klachten openbaren zich vaak pas rond de pubertijd. Rond de leeftijd van veertig jaar stabiliseert de vervorming van het hoornvlies.
Door de afwijkende vorm van het hoornvlies worden lichtstralen die via het oog binnenkomen, niet gelijkmatig gebroken. Hierdoor vallen de lichtstralen niet meer op één punt op het netvlies, wat zorgt voor wazig of vervormd zicht. Keratoconus komt in 80-90% van de gevallen in beide ogen voor en meestal is het in één oog erger.
Wat zijn de symptomen van keratoconus?
Dit zijn de symptomen van keratoconus:
-
Dubbel zien
-
Dingen vervormd zien
-
Overgevoeligheid voor licht
-
Hoofdpijn
Leidt keratoconus uiteindelijk tot blindheid?
Nee, met een goede behandeling word je van keratoconus niet blind. Door verslechtering van het zicht kan het wel zo zijn dat je bepaalde taken niet meer (goed) kunt uitvoeren. Ook is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren als je keratoconus hebt.
Wat is de oorzaak van keratoconus?
Keratoconus wordt veroorzaakt door een verzwakking van het hoornvlies. Hoe dat komt, weten we niet. We weten wel dat er een aantal factoren een rol spelen bij het krijgen van keratoconus:
-
Erfelijkheid.
-
Het hebben van astma, eczeem of een allergie.
-
Het hebben van een onderliggende aandoening, zoals het syndroom van Down, Turner, Ehlers-Danlos en Marfan.
-
Heel veel en hard in je ogen wrijven (bijvoorbeeld door een allergie).
Hoe ziet de behandeling van keratoconus eruit?
Er bestaan diverse behandelingen om keratoconus af te remmen en het zicht te verbeteren. Keratoconus kan helaas niet genezen worden. Welke behandeling het beste is, hangt af van de ernst van de aandoening:
-
Bril of lenzen. Het dragen van een bril of zachte contactlenzen kan bij vroege keratoconus het zicht verbeteren. In een verder stadium zal het beeld zodanig vervormen dat het niet meer gecorrigeerd kan worden met een bril. Dan kan een zachte contactlens worden geprobeerd. Op den duur zijn vaak harde contactlenzen nodig, maar het remt de ziekte niet af. Uiteindelijk kunnen mensen met keratoconus geen lenzen meer dragen, want deze passen niet meer goed op het hoornvlies.
-
Zachte keratoconus lenzen. Zachte keratoconus lenzen zijn ontworpen met een dikker, zachter materiaal dat de onregelmatigheden van het hoornvlies effectief kan corrigeren. Dit komt door hun speciale vorm. Hoewel deze keratoconus lenzen in de eerste instantie comfortabeler zijn en een geschikte oplossing kunnen bieden voor beginnend keratoconus, kan de dikte van deze lens een zekere mate van ongemak met zich mee brengen. Deze lenzen kunnen bij beginnende beratoconus een goede oplossing bieden, maar zullen na verloop van tijd niet de juiste correctie bieden. Dan zal er moeten worden overgestapt naar een ander soort keratoconus lenzen.
-
Keratoconus vormstabiele lenzen. Bij een gevorderd stadium van keratoconus kan de afwijking worden gecorrigeerd met speciale keratoconus vormstabiele lenzen. Deze lenzen onderscheiden zich door hun aangepaste kromming en afmetingen, die specifiek zijn afgestemd op de keratoconus. Keratoconus vormstabiele lenzen zijn lenzen die in één kwart van de lens een andere kromming hebben. De contactlens zal daarom nauwer aansluiten op het oog en comfortabeler aanvoelen.
-
Crosslinking. Crosslinking is een mogelijke behandeling als je geen contactlenzen meer kunt dragen. Bij deze methode wordt er een vloeistof op het hoornvlies gedruppeld, waarna het hoornvlies bestraald wordt met UVA-licht. Crosslinking verbetert het hoornvliesweefsel en remt de vervorming.
-
Operatie. Keratoconus kan ook behandeld worden door middel van diverse operatieve behandelingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld een of twee halfronde ringen worden geplaatst in de buitenste rand van het hoornvlies. Deze ringen noemen we Intacs of Keraringen en ondersteunen het zwakke deel van het hoornvlies. Een andere behandelmethode is het plaatsen van een kunstlens voor de eigen ooglens.
-
Hoornvliestransplantatie. Als geen van bovenstaande behandelingen meer mogelijk is, kun je kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Ongeveer 20% van de mensen met keratoconus krijgt uiteindelijk een hoornvliestransplantatie. In veel gevallen slaagt zo’n transplantatie, maar het herstel duurt lang. Ook moet je na een transplantatie contactlenzen blijven dragen voor optimaal zicht.
Keratoconus kan niet worden behandeld door middel van een laserbehandeling.
Laat je ogen controleren
Heb jij keratoconus? Laat dan regelmatig je ogen controleren. Op die manier houd je grip op de aandoening en kun je op tijd ingrijpen als het nodig is.