Wat is een chalazion?
Een chalazion is een hard bultje aan de binnenkant van het ooglid dat gewoonlijk geen pijn doet. Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Het is enkele millimeters tot een centimeter groot en kan wel maanden blijven zitten. Als je aan de binnenkant van het ooglid kijkt, dan ziet een chalazion er grijs uit. Soms barst een chalazion vanzelf open: de vloeistof die dan uit het bultje komt, is wit en gelei-achtig. Een chalazion is niet gevaarlijk, maar het kan wel op je oog drukken en irriteren. Een ander woord voor chalazion is hagelkorreltje.
Is een chalazion besmettelijk?
Nee, een chalazion is niet besmettelijk, tenzij het ontstoken is.
Wat zijn de verschillen tussen een chalazion en een hordeolum?
Een hagelkorreltje wordt nog wel eens verward met een hordeolum. Niet vreemd, want een hordeolum is ook een bultje op het ooglid. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een chalazion en een hordeolum:
-
Een chalazion is meestal niet rood, terwijl een hordeolum wel rood is.
-
Een chalazion ziet er aan de binnenkant van het ooglid grijs uit, terwijl een hordeolum er aan de binnenkant van het ooglid geel uitziet.
-
Een chalazion doet meestal geen pijn, terwijl een hordeolum vaak wel pijnlijk is.
-
Een chalazion kan wel maanden blijven zitten, terwijl een hordeolum in veel gevallen binnen twee weken vanzelf verdwijnt.
Wat is de oorzaak van een chalazion?
In het ooglid zitten talgkliertjes. Zo’n kliertje kan verstopt raken, waardoor de talg niet meer naar buiten kan en zich ophoopt. Het gevolg: een chalazion. Een hagelkorreltje kan ontstoken raken door bacteriën. De chalazion wordt dan rood en pijnlijk. Als je al een ooglidrandontsteking (blefaritis) of rosacea hebt, dan is de kans op het krijgen van een hagelkorreltje groter.
Hoe ziet de behandeling van een chalazion eruit?
Omdat een hagelkorreltje geen kwaad kan, hoeft het op zich niet behandeld te worden. In 50% van de gevallen verdwijnt een chalazion vanzelf binnen zes maanden. Als het hagelkorreltje niet vanzelf verdwijnt, als het hinderlijk is of als je het simpelweg niet mooi vindt, dan kan het behandeld worden door middel van een:
-
Kleine operatie. Via een klein sneetje aan de binnenkant van het ooglid wordt de chalazion verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. In 80% van de gevallen blijft het hagelkorreltje weg. Het nadeel van deze ingreep is dat je daarna niet mag autorijden, omdat je een oogverband krijgt. Ook is de kans op pijn, bloedingen en littekenvorming groter dan wanneer je kiest voor een injectie met ontstekingsremmers.
-
Injectie met ontstekingsremmers. Deze ingreep kan de huisarts zelf uitvoeren. Na de injectie duurt het meestal zo’n twee weken voordat het hagelkorreltje verdwijnt. In 60% van de gevallen blijft de chalazion weg na de injectie. Soms is na enige tijd een tweede injectie nodig. Na een tweede injectie blijft het korreltje in 80% van de gevallen weg. Het nadeel van deze behandelmethode is dat de huid rondom de injectie (soms blijvend) kan verkleuren.
Let op: een hagelkorreltje kan niet behandeld worden als het ontstoken is.
Kun je een chalazion zelf verwijderen of behandelen?
Het mag dan verleidelijk zijn om te proberen een chalazion uit te knijpen, het is niet verstandig. Zo vergroot je namelijk de kans dat het hagelkorreltje ontstoken raakt. Dit kun je wel doen om de genezing van een chalazion te versnellen:
-
Stap 1: leg een warm kompres op je ooglid. Maak een schoon washandje of wattenschijfje nat met warm water. Houd het washandje of wattenschijfje gedurende 10 tot 15 minuten tegen je ooglid. Op die manier wordt de huid zachter, wat het masseren makkelijker maakt.
-
Stap 2: masseer je ooglid. Was je handen met water en zeep. Sluit het oog waar het hagelkorreltje zit. Duw zachtjes op het bultje in de richting van de rand van het ooglid. Dit kun je met je vingers of met een schoon wattenstaafje doen. Masseer ongeveer 2 minuten.
-
Stap 3: poets je oogleden. Vul een glas of schaaltje met lauw water. Je kunt eventueel wat milde shampoo toevoegen aan het water. Doop een schoon wattenstaafje in het water en wrijf het staafje heen en weer langs de rand van je ooglid totdat je oogleden schoon zijn. Spoel daarna je ogen af met lauw water.
Herhaal bovenstaande stappen een paar keer per dag.
Adviezen voor contactlensdragers
Draag je gewoonlijk contactlenzen? Je kunt gewoon lenzen blijven dragen als je een chalazion hebt. Drukt het hagelkorreltje op je ooglid en zit je contactlens daardoor niet lekker? Draag dan een bril tot de chalazion helemaal verdwenen is.
Een hagelkorreltje kan ontstoken raken. In dat geval gelden de volgende adviezen:
-
Draag geen contactlenzen tot de klachten over zijn.
-
Maak harde contactlenzen extra goed schoon voordat je ze weer gaat dragen. Lees hier hoe je je lenzen schoonmaakt.
-
Gooi zachte contactlenzen weg en gebruik een schoon paar als je weer lenzen gaat dragen.
-
Gooi oude lenzenvloeistof weg en schaf een nieuw flesje aan.
-
Vervang je lenzenbewaardoosje voor een nieuw exemplaar.
Door deze adviezen op te volgen, voorkom je dat je jezelf opnieuw besmet door bacteriën die achter kunnen blijven op de lens, in de lenzenvloeistof of in het lenzenbewaardoosje.
Wanneer moet je naar de huisarts?
In veel gevallen is het niet nodig om met een chalazion naar de huisarts te gaan, zelfs niet als het bultje maanden blijft zitten, maar je er geen last van hebt.
Raadpleeg wel je huisarts:
-
Als het hagelkorreltje ontstoken raakt (het bultje is rood en pijnlijk).
-
Als je door het hagelkorreltje niet goed meer kunt zien.
-
Als je door het hagelkorreltje geen contactlenzen meer kunt dragen.
-
Als je het hagelkorreltje niet mooi vindt en niet wil wachten tot het vanzelf verdwijnt.
Laat je adviseren in de winkel
Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder